Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Utviklet nye bildediagnostiske metoder

Lege har utviklet nye og mer presise billeddiagnostiske metoder til bestemmelse av hjertets pumpefunksjon.

Publisert: 2013-05-23 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.48)

Det melder Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo. Anledningen er en disputas 24. mai ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, der lege og forsker Thomas Helle-Valle forsvarer sin doktoravhandling.

Helle-Valle og hans samarbeidspartnere har utviklet de nye metodene for vurdering av hjertets pumpefunksjon som ledd i avhandlingen «New non-invaisve methods for quantification of regional and global myocardial function in the normal and ischemic left ventricle».

– Dette er viktig i håndteringen av pasienter med mistenkt eller etablert hjertesykdom, sier Thomas Helle-Valle, ifølge en pressemelding fra fakultetet.

Bruker automatiserte mønstergjenkjenning
Doktoranden og hans kolleger benyttet automatiserte mønstergjenkjennings-algoritmer på filmopptak av hjertet gjort med ultralyd eller CT. Dermed kunne de tallfeste hovedkammerets vridning og hvordan ulike deler av hjertemuskelen endrer dimensjoner gjennom hjertesyklus.

I arbeidet benyttet de ulike modeller, blant annet matematisk simulering, dyreksperimenter og kliniske studier, til å validere de nye analysemetodene. De viste dessuten hvordan den prosentvise endringen i hjerteveggens dimensjoner (strain) og rotasjon kan benyttes til å kartlegge utbredelsen av et hjerteinfarkt – og måten infarktet påvirker hovedkammerets pumpefunksjon, heter det i en pressemeldingen.

Dagens metode måler kammerdimensjoner
Den viktigste metoden i dag er basert på avbildning av hjertet gjort med ultralyd (ekkokardiografi), røntgenstråler (CT) eller magnetisme (MR).

Hjertekammerfunksjonen vurderes visuelt ved å se på bevegelsen til hjerteveggen og endringer i veggtykkelse, ved å måle kammerdimensjoner og ved å estimere andelen blod som pumpes ut av hjertet (ejeksjonsfraksjon).

Hjertets hovedkammer er en hul muskelpumpe, hvor fibrene er organisert slik, at når de trekker seg sammen, forkortes og fortykkes kammerveggen i tillegg til at kammeret "vris opp som en våt klut". Denne vridningen (torsjonen) av hovedkammeret innebærer at spissen og basen av hjertet roterer i motsatte retninger rundt kammerets langakse, ifølge fakultetet.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!