Debattpanelet: Camilla Stoltenberg, Ann Sire Fjerdingstad, Jonas Gahr Støre, Kari Kjønaas Kjos, Fedon Lindberg og Hege Gjessing. Foto:

Støre: – Balanse mellom egenansvar og samfunnsansvar

Helseministeren gjorde det klart at han mener god folkehelse ikke bare er den enkeltes ansvar, under Dagens Medisins debatt torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Vi må sørge for at samfunnet er med. Å iverksette en times fysisk aktivitet på skolen koster mye penger. Det må skje på en måte som gjør at det passer inn med andre gode formål, sa Støre.

– Vi må ha en erkjennelse av balansen mellom egenansvar og samfunnets ansvar når det gjelder den enkeltes helse, sa helseminister Jonas Gahr Støre, da han innledet debatten under Dagens Medisins fagseminar om folkehelse torsdag ettermiddag.
- Ny regjering vil ikke gjøre forskjell
Ordfører i Høyre- kommunen Øvre Eiker kommune, Ann Sire Fjerdingstad sa at hun ikke tror en ny regjering vil utgjøre den store forskjellen når det gjelder folkehelsearbeid:
– Jeg tror ikke det blir store forandringer med en ny regjering. Frivilligheten står for en stor andel av folkehelsetiltakene. Hver og en må ta tak, sa hun.
Støre er ikke enig i at dette er hver og en sitt ansvar:
– Det er ikke mulig å tenke at folkehelse er hver og en sitt ansvar alene. Høyre  må kunne ha to tanker i hodet på en gang, og også si at mange folkehelsetema handler om at samfunnet tar initiativ og setter rammer  - og så inviterer til partnerskap, sa Støre.
Fedon Lindberg: - Helse sitter mellom ørene
– Folkehelse er resultat av det enkelte individs helse. Helse er mellom ørene, sa Fedon Lindberg, lege og kostholdsekspert.
–  Vi må bruke nye kommunikasjonsmidler. Det fins mye kunnskap som aldri når befolkningen. Kommunikasjon er svært viktig for å mobilisere å få kunnskap ut.
Støre: - En times fysisk aktivitet i skolen er dyrt
Hege Gjessing, president i Legeforeningen mener det må forpliktende mål til for å bedre folkehelsen i Norge, og spurte helseministeren om hvorfor Norge ikke kan sette seg slike mål, slik for eksempel WHO gjør.
– Ett av målene bør være én times fysisk aktivitet på skolen, sa Gjessing.
–  Det er globale mål, som vi tar med oss, og som vi skal tilpasse til norske mål, svarte Støre, og la til:
–  Men vi må sørge for at samfunnet er med. Å iverksette en times fysisk aktivitet på skolen koster mye penger. Det må skje på en måte som gjør at det passer inn med andre gode formål, sa han.
Følg debatten på Twitter: #dmarena
Under debatten i Dagens Medisin sitt fagseminar om folkehelse torsdag ettermiddag, deltar helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) , Kari Kjønaas Kjos (FrP), Ann Sire Fjerdingstad (H), ordfører i Øvre Eiker kommune, Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, Hege Gjessing, president i Legeforeningen og Fedon Lindberg, lege og kostholdsekspert.

Powered by Labrador CMS