Allmennlegene splittet om reservasjonsretten

BODØ: På Allmennlegeforeningens landsmøte ble det debatt om legers reservasjonsrett. Foreningen er splittet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Halvveis i Allmennlegeforeningens landsmøte i Bodø onsdag, var det legers reservasjonsrett som skapte mest debatt.
Diskusjonen etterfulgte et forslag om avstemming på at alle fastleger skal ha adgang til å reserverer seg i alle dype samvittighetsspørsmål som gjelder liv og død.
Forslaget ble fremmet på bakgrunn av at Allmennlegeforeningen (AF) i sitt høringssvar til Legeforeningen på legers reservasjonsrett, mener at fastlegene ikke skal kunne reservere seg mot for eksempel henvisning til abort eller andre oppgaver som strider mot legenes eget verdisyn.
Skal opp på landsstyremøtet
Forslagsstiller Gunhild Felde ga klart uttrykk for at hun ikke synes noe om at Allmennlegeforeningen har konkludert før saken skal opp på Legeforeningens landsstyremøte i juni.
Karin Frydenberg påpekte at dersom det blir stemt over forslaget, må det sies noe om hva legene er forpliktet til å gjøre hvis legene sier nei. - Vi må si noe om sørge-for-plikten hos de legene som eventuelt vil reservere seg, sier Frydenberg.
Åpner for uante konsekvenser
Marit Hermansen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, ønsker ikke å gå inn for reservasjonsrett. - Vi har andre eksempler i praksisen vår hvor vi må ivareta andre enn våre egne interesser. Sier vi dette er vanskelig, må kvinnen klare seg selv, mener Hermansen.
Elisabeth Swensen har tidligere uttalt seg klart om sin motstand mot reservasjonsrett: - En adgang til å reservere seg river vekk grunnen under fastlegeordningen, mener Swensen, som mener tilslutning til forslaget vil åpne for uante konsekvenser.
Gisle Roksund vil personlig ikke stemme for og sier det er en kjempevanskelig sak. - Personlig kan jeg ikke stemme for dette forslaget, men det er viktig å få debatten opp. Stemmer vi for, vil det åpne for en for stor reservasjonsrett, sier Roksund. 
Trodde samfunnet var vaksinert
Jan Emil Kristoffersen forsvarer rettet til å reservere seg; - Jeg trodde vårt samfunn var vaksinert mot den slags tøv departementet har kommet med, og jeg ble veldig skuffet over Allmennlegeforeningen sin konklusjon. Jeg tror denne foreningen er ganske splittet.
Heftig debatt
Leder av Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, mener det er uheldig å fatte et vedtak på årsmøtet nå og sier det vil bli førende for diskusjonen på landsstyremøtet.
Det ble vedtatt at forslagsstiller og styret diskuterer seg frem til en innstilling til Legeforeningens landsstyremøte. Dette ble ingen lett oppgave. Forslagsstiller og styre stilte med hvert sitt forslag.
Felde supplerte sitt opprinnelige forslag med: "Landsrådet ber styret om å arbeide for at adgang til reservasjon ved henvisning kan praktiseres slik at retten til helsehjelp kan oppfylles".
Ved avstemming over dette forslaget, var det et klart flertall som stemte imot.
Landsrådet vedtok imidlertid styret forslag, med 38 for og 37 nei, med leders stemme som tellende dobbeltstemme. Vedtaket lyder: "Allmennlegeforeningen vil arbeide for at det i samfunnet skal være toleranse og respekt for legers dype samvittighetsspørsmål som gjelder liv og død. Dette må være et viktig premiss for diskusjon på landsstyremøtet om legers reservasjonsadgang".

Powered by Labrador CMS