HOD hemmeligholder utkast til ny nasjonal kreftstrategi

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har bestemt at Helsedirektoratets innspill til ny nasjonal kreftstrategi skal hemmeligholdes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helsedirektoratet klargjør i en mail til referansegruppe, skrivegruppe/faglig arbeidsgruppe og intern referansegruppe som har arbeidet med innspill til ny nasjonal kreftstrategi, at dokumentet som direktoratet overleverte HOD 3. april, er unntatt offentlighet.
Skal mye til
Beslutningen begrunnes i Offentlighetsloven paragraf 15, første ledd, som gjelder intern saksforberedelse. Ifølge paragrafens første ledd kan et dokument unntas offentlighet dersom det er nødvendig «for å sikre interne beslutningsprosesser».
Justisdepartementet skriver om tolkning av denne paragrafen, at unntak fra offentlighet «først og fremst skal gjøre seg gjeldende der et underordnet organ gir fortrolige råd og vurdering om hvilke standpunkt et overordnet organ bør ta i en sak». Videre at det ikke er noe krav for å kunne gjøre unntak etter paragraf 15 første ledd «at det kan påvises fare for at den interne beslutningsprosessen blir skadelidende».
Reagerer på innsyn-nei
Andreas Stensvold, leder av Norsk onkologisk forening, reagerer på at helse- og omsorgsdepartementet har unntatt Helsedirektoratets forslag til kreftstrategi offentlighet.
– Jeg synes det er merkelig å hemmeligholde et slikt dokument. Min første tanke var at HOD ikke ønsker ytterligere diskusjoner og er redd for kritikk, sier Stensvold til Dagens Medisin.
Dagens Medisin har bedt Helsedirektoratet om en kommentar til HODs hemmelighold, men direktoratet har ingen kommentar og sier «at HOD selv må begrunne sin beslutning».
Forstår ikke kritikken
På spørsmål fra Dagens Medisin på hvorfor HOD hemmeligholder dokumentet, svarer departementet:
– Helsedirektoratets dokument er oversendt som et underlag for departementets nasjonale strategi på kreftområdet. Departementet ferdigstiller nå strategien og direktoratets innspill inngår som et internt dokument i denne prosessen. Helse- og omsorgsdepartementet viser til Offentlighetsloven §15:
«Når det er nødvendig for å sikre forsvarlege interne avgjerdsprosessar, kan organet gjere unntak frå innsyn for dokument som organet har innhenta frå eit underordna organ til bruk i den interne saksførebuinga si. Det same gjeld dokument som eit departement har innhenta frå eit anna departement til bruk i den interne saksførebuinga si».
Som svar på om HOD er redd for kritikk, viser departementet til «at det i utarbeidelsen av Helsedirektoratets underlagsmateriale har vært en svært åpen prosess med Kreftforeningen, KS, fagmiljøer og brukerorganisasjoner. Vi skal nå utarbeide et strategisk dokument fra departementet. Departementet vil i denne prosessen ha dialog med Kreftforeningen og Helsedirektoratet. Det er uklart hvilken mulig kritikk det vises til».
Ferdig i løpet av våren
I mai i fjor ga HOD direktoratet i oppgave å utarbeide forslag til nasjonal kreftstrategi. Forslaget ble sendt på høring 17. oktober, med høringsfrist 14. november, som senere ble forlenget til 1. desember.
Forslaget ble møtt med sterk kritikk fra flere hold, og direktoratets strategidirektør Stein Kaasa uttalte til Dagens Medisin at de ikke la skjul på at mye måtte rettes på, og at det endelige forslaget vil bli betydelig endret.
Gruppen ble nedsatt i mai og sendte forslaget til strategi på høring 17. oktober med høringsfrist 14. november. Fristen ble senere forlenget til 1. desember. Ifølge HOD skal strategien for 2013–2017 ferdigstilles denne våren.

Powered by Labrador CMS