Kroken på døra for Clavis Pharma

Den feilslåtte satsingen på leukemi-medisinen elacytarabine betyr kroken på døra for det norske legemiddelfirmaet Clavis Pharma ASA.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er konsekvensen av de negative resultatene av fase 3-studien CLAVELA, som viste at legemiddelet elacytarabine ikke er bedre enn dagens behandling.

I fjor høst fikk selskapet tilsvarende negative resultater i en studie av CP–4126, som var ment brukt som behandling ved kreft i bukspyttkjertelen. Dermed har selskapet feilet med begge sine lengstkommende legemidler.

Med disse resultatene er det vanskelig å få noen til å investere videre i selskapet.

– Det blir enten en styrt avvikling av selskapet eller en deal med et mindre biotek-selskap som kan overta listingen vår på Oslo børs og systemene våre, sier Chief Executive Officer Olav Hellebø til Dagens Medisin.

Alle blir oppsagt
Legemiddelfirmaet har i dag 31 ansatte, av dem arbeider 29 i Norge.

– De ansatte sies opp uansett hvilket alternativ vi lander på. De fleste ser seg allerede om etter en ny jobb, sier Hellebø videre til Dagens Medisin.

Han innrømmer at dette er vanskelig for alle ansatte, ikke minst for dem som har jobbet med å utvikle disse legemidlene i tyve år, de første ti årene i Norsk Hydro og deretter i Clavis Pharma ASA.

– Det er klart at det er tøft for ansatte å se at legemidler som man har arbeidet med så lenge ikke fungerer, sier Hellebø, som selv har bare tre års fartstid i selskapet.

Olav Hellebø konstaterer at Clavis Pharma ASA gjennom de to legemidlene har hatt to skudd på mål, det ble bom på begge.

– Det hadde holdt med ett treff, sier toppsjefen, som konstaterer at produktet ikke virket så bra som man hadde grunn til å tro.

2. april hadde han møte med de ansatte, som da fikk en detaljert gjennomgang av resultatene av CLAVELA-studien.

– Vi feilet med begge legemidlene
Hellebø konstaterer at det gikk galt for begge selskapets legemidler, som kom så langt som til fase tre-studier.

– Begge legemidlene som ble utviklet med vår teknologi feilet kraftig. En hazard ratio på 97 prosent for elacytarabine er ikke godt nok. Det betyr at legemidlet bare er tre prosent bedre enn den medisinen som pasientene i kontrollgruppen fikk.

– Hvor mye bedre burde det vært?

– Det burde helst vært tretti prosent bedre. Gjennom denne studien har vi bevist at vår teknologi ikke virker, til tross for gode resultater både i fase 1- og fase 2-studien.

I fase 2-studien hadde pasientene en totaloverlevelse på 5,3 måneder, mot bare 3,5 i den etterfølgende studien.

– Hadde vi beholdt 5,3 måneder også i den siste studien, hadde vi hatt en helt annen samtale, sier han.

Lite igjen av verdier
Olav Hellebø forteller at det er lite igjen av verdier i Clavis Pharma ASA, men at det er nok til å gjøre opp det man skylder og til å sørge for at pasientene får fullført sin behandling. Resten blir tilbakeført til aksjonærene.

– Hvor mange penger er investert i selskapet siden starten?

– Det har jeg ikke oversikt over på stående fot, men gjennom årene er det i alle fall snakk om flere hundre millioner kroner.

– Hvordan tar investorene det?

– De reagerer med medlidenhet og sympati, ikke med sinne. Jeg håper derfor at våre negative erfaringer ikke får for store konsekvenser for resten av norsk bioteknologi. Investorene vet at det er høyrisiko å satse penger innen dette området. Jeg innser at enkelte kan synes at det etter dette ikke er like fristende å legge penger på bordet, men jeg håper at en slik mulig holdning ikke varer lenge. Det vi driver med et tross alt svært meningsfullt.

– Har satsingen deres vært forgjeves?

– Vi har stengt én dør, men ser man stort på det har vår forskning vært til hjelp, svarer Olav Hellebø.

Powered by Labrador CMS