Fra venstre: Administrerende direktør Just Ebbesen i Sykehuset Østfold, psykolog Gaute Godager, fagleder innovasjon Ingunn Olsen og prosjektleger Egil Utheim. Foto: Vidar Sandnes

Vil unngå produksjonstap med dataspill

I verdens  første fullskalavirtuelle kopi av et sykehus skal leger og sykepleiere ved Sykehuset Østfold øve på å jobbe i det nye sykehuset før innflytting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Spillteknologi-prosjektet

- Dataspillet er basert på norsk teknologi .- Det er utviklet av de norske selskapene Sarepta Studio, Krillbite Studio og Moondrop.- Læringsplattformen skal gis til ansatte i Nytt sykehus Østfold samt ansatte på oljeselskapet Lundins Edvard Grieg-plattform.

Sykehusledelsen håper å unngå produksjonstap som følge av problemer som kan oppstå ved flytting.
- Ved å kunne «spille oss» inn og få ting til å sitte i ryggmargen før vi flytter, håper vi å unngå og forebygge innflyttings- og oppstartproblemer som kan oppstå ved flytting, sier Ingunn Olsen, fagleder for innovasjon fag og pasientsikkerhet ved Sykehuset Østfold (SØ).
En virtuell kopi av det nye sykehuset blir konvertert til et dataspill, og brukerne kan «spille» seg gjennom bygningen.
Tro kopi i dataspill
Det nye østfoldsykehuset består av et nytt sykehusbygg på Kalnes i Sarpsborg på 85.500 kvm, et rehabilitert sykehusbygg i Moss, i tillegg til de sentraliserte tjenester i kommunene. 
Sykehuset i dataspillet vil bli en tro kopi av det nye sykehuset på Kalnes.
- Hele det nye sykehuset er konstruert i 3D-tegninger, som man kan bevege seg rundt i. Man vil da bruke rommene akkurat slik det kommer til å se ut, og med akkurat det samme utstyret som vil være i bygningen i fremtiden. Vi skal inn i et nytt bygg med mye nytt utstyr, nytt interiør og enkelte nye arbeidsprosesser vi ikke har i dag. I tillegg har vi også nye behandlingsmetoder og nye krav til samhandling, som det er viktig å få inn under huden. Målet er å trene på arbeidsprosesser, oppdage mulige problemer og løse dem på forhånd, sier hun.
Virtuelt akuttmottak
- For det første må de ansatte bli kjent i det nye bygget, og vil således få være avatarer - virtuelle versjoner av spillerne - som beveger seg i det nye sykehuset. Vi legger inn motivasjonsfaktorer og andre spill-elementer, som man finner i dataspill, slik at det både er gøy og lærerikt, sier Olsen.
I prosjektet har en valgt å prioritere simulering av en virtuell versjon av akuttmottaket - og deretter av sengetun.
- Vi vil i første omgang fokusere spesielt på akuttmottak, som jo ofte er inngangsåren til sykehuset og der mye av grunnlaget for behandlingen legges, sier hun.
I neste rekke kommer sengetun, som omfatter omlag 60 prosent av alle ansatte ved sykehuset.
- Stor innlæringseffekt
Ifølge Olsen skal i underkant av 5000 ansatte ved SØ igjennom omfattende opplæring for å kunne jobbe ved det nye sykehuset.
Spillteknologi-prosjektet er en del av et større opplæringsprosjekt.
- Vi har stor tro på dette prosjektet. Spillteknologi har større innlæringseffekt enn vanlig klasseromsundervisning. Opplæringen skal først og fremst foregå i arbeidstiden, og i grupper, men vi åpner også for at medarbeidere kan bli kjent med det nye sykehuset hjemmefra, sier Olsen.


Kan trene på spesifikke prosedyrer
Arkitektene sitter på detaljert informasjon om bygningen, en såkalt Building information model (BIM), som er en fullstendig arkitektmodell. - Men denne får ikke andre tilgang til, forteller prosjektleder i Oslo Medtech, Egil Utheim, som leder dataspillprosjektet i det nye østfoldsykehuset.
- Vi ville utnytte den gode informasjonen som ligger i BIM-modellen, til opplæringsformål. Hele sykehuset finnes i modellen og blir konvertert til en spillbasert versjon. Gjennom spillet kan man ikke bare gjøre seg kjent, men også trene på en del spesifikke prosedyrer, sier Utheim.
Prosjektlederen tilføyer at folk kan jobbe sammen i spillrommet - og at de har tilgang til en coach.
- Systemet er ikke prøvd ut på sykehus tidligere, og det er første gang et sykehus modelleres i full skala. Det brukes i olje- og gass-sektoren, og vi ser i den retningen for å få kompetanseoverføring, sier han.
Det er uklart hva prosjektet vil koste i sin helhet, og det skal finansieres av flere aktører foruten Østfoldsykehuset. - For få år siden ville en tilsvarende løsning koste mellom 20 og 40 millioner kroner. Nå er dette mulig til rundt en firedel av prisen, sier Utheim.
Dagens Medisin 05/2013

Powered by Labrador CMS