Legers barn fikk 8 av 12 jobber

Åtte av 12 turnuslegevikariater ved Stavanger Universitessjukehus ble besatt av legestudenter med foreldre som er leger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Norsk medisinstudentforening (Nmf) raser mot Stavanger Universitetssjukehus (SUS) etter at sykehuset ga flesteparten av de populære turnuslegevikariatene til kandidater med legeforeldre. 

Brødre fikk jobb

  • Det var 160 søkere til 12 stillinger som turnuslegevikar ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) den kommende sommeren.
  • Ingen ble innkalt til intervju.
  • Åtte av tolv som fikk jobb, har foreldre som er leger ved SUS eller i Stavanger-regionen.
  • Blant de åtte var også to brødre.


– Manipulering
Norsk medisinstudentforening (Nmf) reagerer kraftig på ansettelsesprosessen.
– Kandidatene fikk informasjon om at det ville bli innkalt til intervju for dem som gikk videre fra første søknadsrunde, noe som ikke ble gjort. Det vil si at vurdering av de ulike søknadene kun har blitt basert på søknad og CV, sier Nmf-leder Bjørg Bakke til Dagens Medisin.
Les også: - Alle de tre som fra mitt kull som fikk jobb har legeforeldre
Flere søkere mener de er bedre kvalifiserte enn dem som har fått tilbud om jobb, ifølge Nmf.
Sommerjobbene som turnuslegevikar er svært populære blant medisinstudenter blant annet fordi de gir fortrinn i forhold til senere ansettelser.
Samtidig er den nye turnusordningen trådt i kraft, der turnuslegene ikke lenger blir tildelt plass via loddtrekning, men må søke egne turnusjobber:  Å ha hatt et turnuslegevikariat, vil dermed øke sjansen for de studentene som ønsker seg turnus ved samme sted.
– Systematisk favorisering
– De tette båndene mellom de som ansetter og foreldrene til arbeidssøkerne, gjør at Nmf synes dette ligner systematisk nepotisme. Dette tar vi svært alvorlig, sier Bakke.

I et brev til SUS skriver Nmf: «Det er synd for SUS at en skal få rykte på seg for å være en arbeidsplass der det er aksept for bevisst manipulering av ansettelsesprosessene. En arbeidsplass der man ikke blir ansatt i en legestilling uten å ha kjente legeforeldre».
Bakke presiserer overfor Dagens Medisin at dette ikke er ment å skulle gå ut over dem som har fått jobbtilbud.
Ifølge Nmf bør de mest kvalifiserte søkerne innkalles til intervju – og at en helhetsvurdering bør ligge til grunn for dem som skal få jobb.
Store konsekvenser for ansettelser
Norsk medisinstudentforening følger nå endringene rundt omleggingen av den nye turnustjenesten nøye, og sier det er ekstra viktig å følge med konsekvensene av omleggingen.
– Måten turnuslegevikariatene fordeles på i fremtiden, vil ha store konsekvenser for ansettelsene i de faktiske turnuslegestillingene, sier Bakke.


SUS: – Foreldrenes yrke ikke vektlagt
– Ut ifra nye og nøye vurderinger ble tolv kandidater tilbudt sommervikarstilling i medisinsk divisjon, sier Erna Harboe ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS).

– I november ble stillingene rutinemessig lyst ut gjennom ansettelsessystemet på nett, sier avdelingsoverlege Erna Harboe, som er ansvarlig for SUS- ansettelsene.
Hun bekrefter overfor Dagens Medisin at åtte av de tolv som fikk jobb, har foreldre som er leger, men presiserer at bare en av legeforeldrene er ansatt i SUS.
 - De andre syv har legejobber i regionen.
– Noen få av de 160 søkerne oppfylte ikke formelle krav. De resterende var enten femteårsstudenter eller ferdige med medisinstudiet. Det som stort sett skilte disse søkerne, er tidligere arbeidspraksis som lege med lisens, og kjennskap til Helse Stavanger, sier hun.
Vil ivareta kontinuitet
– For medisinsk divisjon er det viktig å sikre en god vikardekning i sommerferien, og det er kun tale om kortvarige ferievikariater. Da er kjennskap til systemene i vårt sykehus avgjørende. Siden vi ansetter så mange som elleve–tolv vikarer, har vi ønsket å ansette noen femteårsstudenter, som kan ivareta kontinuitet ved at de søker igjen hos oss året etterpå. Denne ordningen har fungert bra for oss, og vi har kunnet tilgodese studenter som ellers ikke ville ha muligheten til å få prøve seg i arbeidslivet før de blir autorisert, sier Harboe.
I den første utvelgelsen la divisjonen vekt på følgende kriterier utenom de rent faglige; Lokal tilhørighet, tidligere erfaring fra SUS og praksis fra SUS:
– Og også et ønske om å sikre kontinuitet ved at vi får inn noen kandidater som også vil være aktuelle i 2014. Kandidatlisten ble dermed redusert.
- Foreldres yrke ikke vedlagt
Harbo trekker frem at kandidatene var vurdert ut ifra de ovenfornevnte kriterieriene.
– Foreldrenes yrke eller annen ikke-relevant tilknytning til sykehuset er ikke vektlagt, sier hun.
– I neste trinn ble den enkeltes bakgrunn i forhold til kriteriene ytterligere spisset. Innen hvert kriterium var det flere kandidater enn vi hadde stillinger til. Ut ifra nye og nøye vurderinger ble tolv kandidater tilbudt sommervikarstilling i medisinsk divisjon. Det kreves ikke offentlig utlysning av sommervikariater i helseforetakene i Norge. Vi har i flere år lyst ut stillingene, og det har gitt foretaket gode sommervikarer, og det har samtidig vært en god rekrutteringskanal.
Over samme lest
– Det vil derfor være helt meningsløst å gå offentlig ut og innby studenter til å søke sommerjobb hos oss, og så i neste sving bli møtt med at det bare er tull, en ren skinnutlysning. Slik er det ikke. Vi har erfarne medarbeidere som har jobbet med dette spesielle rekrutteringsarbeidet over flere år, og over den samme lesten. Vi går gjennom søkermassen systematisk i forhold til de kriteriene som er lagt, sier Harboe.
Les også:
Legeforeningen:  - Vi må bort fra dette
Bakkes blogg: Systematisk nepotisme eller berre tilfeldighetar?

Powered by Labrador CMS