UENIGE: Politikere og fagfolk som sa seg uenige i spørsmålet om legers rett til reservere seg mot aborthenvisning. Fra venstre Aslak Syse, Jonas Gahr Støre, Jan Emil Kristoffersen og Laila Dåvøy. Møteleder Geir Helljesen til høyre. Foto: Kjell Arne Bakke

Avviste reservasjon ved aborthenvisning

– Å henvise en kvinne til abort er en del av fastlegeoppdraget, fastslo helseminister Jonas Gahr Støre, som både møtte motbør og fikk støtte for sine synspunkter under et møte tirsdag i regi av fire stortingspolitikere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

STORTINGET: De fire stortingspolitikerne Bent Høie (H), Kjersti Toppe (Sp), Jon Jæger Gåsvatn (Frp) og Laila Dåvøy (Krf) inviterte 22. januar til debatt om samvittighetsfrihet og reservasjonsrett.

Bakteppet var et rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet, som understreker at fastleger ikke har mulighet til å reservere seg mot å henvise til etisk omstridt behandling, som for eksempel abort.

Dette har falt mange fastleger tungt for brystet, noe som også ble gjenspeilet under møtet på Stortinget. Der var fastlege Elisabeth Swensen fra Flatdal i Telemark eneste lege som støttet statsråden i dette spørsmålet.

Les også: – Ikke aktuelt å gi leger reservasjonsrett

– Frivillig å søke en slik stillingSom første innleder tok helseminister Jonas Gahr Støre opp de kryssende hensynene mellom leger som reserverer seg og kvinnen som har rett til abort.

Han uttrykte respekt for andres livssyn og uttalte at han ikke har noen problemer med å se at leger kan ha problemer med å henvise til svangerskapsavbrudd, men som ha sa:

– Vi har gitt fastlegene stort spillerom. Da mener jeg at en fastlege med liste må ivareta funksjoner som er basert på norsk lov. Det stiller seg annerledes med leger uten liste. En fastlege har en kontrakt med samfunnet.

På et direkte spørsmål fra møteleder Geir Helljesen konkluderte han slik i spørsmålet om å henvise kvinner til abort:

– Dette er en del av fastlegeoppdraget, og det er frivillig å søke seg en slik stilling.

Én fastlege støttet Støre
Under møtet i Stortinget var Elisabeth Swensen eneste fastlege som støttet Støre i dette spørsmålet:

– Det er meningsløst å åpne for reservasjonsrett for leger som fritt kan søke seg en jobb.

Hun fremholdt at dette er annerledes ved beordring, men når man nekter å utføre en oppgave, forventer hun en konsekvens.

Den andre innlederen, overlege og tidligere leder av Allmennlegeforeningen Jan Emil Kristoffersen, støttet leger som av samvittighetsgrunner ville reservere seg.

Han gjorde et poeng av at reservasjonsretten er nedfelt gjennom vedtak i Europarådet, og at dette spørsmålet ikke er drøftet verken i lov eller forarbeider, heller ikke i den nye fastlegeforskriften. Han viste til egne og andres erfaringer og fremholdt at det ikke er noe problem å videreføre en praksis som har vist seg å fungere.

Kristoffersen viste til fjellvettreglene og oppfordret Støre:

– Vend i tide, det er ingen skam å snu!

– Har fungert i flere årOgså fastlege Dag Sele ved Bø legesenter i Telemark påpekte at praksisen med å reservere seg ved aborthenvisning har fungert i flere tiår, og at departementet har hatt vansker med å dokumentere at dette har utgjort et problem for de aktuelle kvinnene.

Ved Bø legesenter reserverer tre av syv fastleger seg av ulike årsaker, men ifølge Sele er dette ikke noe problem – bare man legger opp gode rutiner, blant annet på forkontoret.

– Vi har fellesliste, men pasientene har hver sin lege. Når en kvinne ønsker å bli henvist til abort hos en lege som reserverer seg, får kvinnen time hos en annen. Når vi har felles liste, har vi også felles ansvar for pasientene. Felleslister er en måte å gjøre dette på, foreslo han og viste til fastlegeforskriften.

Støre hadde ikke noe problem med å forstå at dette fungerer i Bø, men han la til at det er viktig at den svake part i denne situasjonen, kvinnen, blir sett eller kommer til orde.

– Legen ikke den svake part
Møtet illustrerte de kryssende interessene i dette spørsmålet – mellom leger som reserverer seg mot å henvise kvinner til blant annet abort på den ene siden, og kvinnens rett til dette, nedfelt i lovverket, på den andre. Også menneskerettighetene ble tatt opp av flere.

Det ble blant annet spurt om hvem som er den svake part i dette spørsmålet, kvinnen eller fastlegen, og som den tredje innlederen, jusprofessor og lege Aslak Syse, fastslo:

– Menneskerettighetene står på den svakes side. Fastlegene er ikke den svake part her.

Også et praktisk spørsmål
Flere var opptatt av at reservasjonsmuligheten lar seg praktisk løse. Den fjerde innlederen, lagmann og tidligere dommer ved Menneskerettighetsdomstolen i Haag, Hanne Sophie Greve, støttet reservasjonstilhengerne på denne måten.

– Jeg tror ikke at dette er noe problem, fordi det er så mange leger som vil henvise. Man må kunne finne en praktisk løsning på dette, også i grisgrendte strøk, foreslo Greve, etter å ha holdt en forelesning om samvittighet og reservasjonsrett med utgangspunkt i blant annet menneskerettighetene.

– Kan dere ikke finne ut av det?
Spørsmålet nå er om frontene fortsetter å være steile, eller som Kristin Clemet, tidligere Høyre-politiker og daglig leder av tankesmien Civita, sa med adresse til politikerne:

– Kan dere ikke sette dere ned å finne ut av det?

Møtet samlet 90 deltakere, som i tillegg til de fire innlederne, ble invitert til å komme med sine synspunkter på reservasjon mot blant annet aborthenvisning. Et titalls gjorde det. Alle foto: Kjell Arne Bakke

Powered by Labrador CMS