Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Mener stor testkapasitet kan være årsak til forskjell i influensaforekomst

– Stor testkapasitet ved Ahus kan være medvirkende til at så mange har fått påvist svineinfluensa nå, sier overlege Jan Erik Berdal.

Publisert: 2012-12-31 — 15.02 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.39)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

De siste 14 dagene har 55 personer fått påvist svineinfluensa ved Akershus Universitetssykehus, som er ett av Norges største akuttsykehus.

Overlege ved infeksjonsavdelingen ved Ahus, Jan Erik Berdal, sier til Dagens Medisin at stor testkapasitet kan være en av årsakene til de mange funnene.

Respiratorkapasitet
Samtlige pasienter, som er i alle aldre, har blitt diagnostisert på sykehuset.
– Hvor mange som er blitt sendt hjem etter en tid med observasjon har jeg imidlertid ikke oversikt over nå, sier Berdal.

Ifølge Berdal har det ikke vært innlagt mange på intensivavdelingen samtidig som har hatt behov for respiratorbehov, i motsetning til under pandemien i 2009.

–  Behovet er varierende. Vi har ved vårt sykehus kapasitet til cirka åtte eller 10 pasienter samtidig med respiratorbehov slik vi er bemannet til vanlig.

Beredskapsplanen ikke nødvendig
Det ble under pandemien i 2009 utarbeidet en beredskapsplan, som det foreløpig ikke har vært nødvendig å ta i bruk, ifølge Berdal.

–  Det er spesielt at måten vi har oppdaget influensaen på nå, er via en veldig stor pasientpågang og dermed har vi testet veldig mange. Vi ble ikke varslet  via noen spesiell influensavarsling.

–  Vi har hatt såkalt gul beredskap, senest i helgen, da vi hadde kritisk overbelegg og kritisk mange i mottaket. Men vi har altså ikke iverksatt influensaplaner som sådan, det er det ikke behov for nå. Det er dobbelt uheldig at denne toppen traff oss i en uke med mange helligdager, det er det verst tenkelige tidspunktet, sier Berdal til Dagens Medisin. 

- Testet på indikasjon
Gul beredskap er et mellomnivå, der grønn beredskap betyr normal drift. 

–  Min erfaring er for øvrig at folk er testet på indikasjon, og et klinisk bilde som er forenelig med influensa, som overveiende luftveissymtomer og lungebetennelse. Vi har nå gode metoder og forskjellen i forekomst kan altså ha noe med testpolitikken å gjøre sier han.


Relaterte saker
- Har aldri sett så mange influensasyke

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!