Fødselsvekt forutsier hjerneutvikling

I samarbeid med amerikanske forskningsgrupper har norske forskere samlet data fra barn og unge i alderen 3-21 år. Foreldrene har rapportert fødselsvekt, og deltakerne i den store studien har gjennomgått hjerneskanning, på ulike alderstrinn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien er publisert i det prestisjefylte Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS). Førsteforfatter Kristine Beate Walhovd forteller at målet var å se på forholdet mellom fødselsvekt og hjernens anatomi.
Avvik?
- Ved hjelp av kvantitative MR-analyser beregnet vi tykkelse og utstrekning på hjernebarken, hjernevolum og så på dypereliggende strukturer. Flere studier har vist at hos barn med veldig lav fødselsvekt, kan hjerneutviklingen være avvikende. Vi lurte på om også den store variasjonen i fødselsvekt kunne ha sammenheng med hjerneutvikling i barndom, ungdomsår og ung voksen alder, sier Walhovd.
Hun er professor i nevropsykologi ved Forskningsgruppe for livsløpsendringer i hjerne og kognisjon ved Universitetet i Oslo.
Klar sammenheng
Resultatene til Walhovd og medforfatterne viste en signifikant og lineær sammenheng mellom fødselsvekt og totalt hjernevolum og utstrekning av hjernebarken.
- Sammenhengen var like sterkt innenfor hele normalområdet. Barn med fødselsvekt under 1500 gram ble ekskludert. Vi fant at jo tyngre barna var ved fødselen, desto større var hjernevolumet og hjernebarkens utstrekning. Barna var ikke like gamle da de ble skannet, så vi har skanninger fra både barn og ungdom. Det støtter at fødselsvekt er en prediktor for hjernens utvikling gjennom hele livet, sier Walhovd.
Ikke patologi
Hun tror ikke forskjellene i hjernens utvikling nødvendigvis har sammenheng med forskjeller i kognitive evner.
- Dette er normalvariasjoner og ikke patologi. Genetisk sett har barn ulikt vekstpotensial. Samtidig understreker funnene betydningen av tidlige forhold for nevral utvikling gjennom hele livet. Tidligere forskning har for eksempel vist at schizofreni er forbundet med lavere fødselsvekt. Forskjeller i hjernen hos disse pasientene, som voksne, er trolig i noe grad forbundet med forskjeller i fødselsvekt, sier Walhovd, som legger til at noe av variasjonen i fødselsvekt også kan skyldes mindre optimale forhold i fosterlivet.
Forskning, Dagens Medisin 21/2012

Powered by Labrador CMS