Skal bedre flått-diagnostikken

Det internasjonale flått-samarbeidet ScandTick er nå i gang. Målet er blant annet å forbedre diagnostikken, men i buskene lurer flått med helt ny smitte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Flått-prosjektet ScandTick, som Dagens Medisin skrev om i sommer, er nå i gang, melder Sørlandet sykehus.
Stadig flere smittes rundt Øresund
Gjennom dette prosjektet har sykehuset og deres skandinaviske samarbeidspartnere som mål å utvikle bedre diagnosemetoder og å formidle kunnskap om flått og flåttbårne sykdommer.
Nylig var det kick-off i Gøteborg, der over femti skandinaviske leger og forskere møttes for å diskutere forekomst av flått og flåttbårne sykdommer – og diagnostikk og behandling av disse sykdommene.
Under samlingen kom det blant annet frem at antallet personer som får infeksjon forårsaket av flåttbårne bakterier og virus har økt markant i Øresund/Kattegat/Skagerrak-regionen.
Ny smitte funnet hos enkelte
På Gøteborg-seminaret ble det blant annet informert om den nye flåttbårne smitten neoerlichiose. Neoerlichia ble påvist i norsk flått allerede i 1999 av forskere ved Høgskolen i Telemark.
Neoerlichiose er funnet hos tre svenske pasienter fra vestkysten av Sverige. Det første tilfellet ble rapportert i 2010. Sykdommen er også kjent fra andre steder i Europa, blant annet i Tyskland og Sveits. Den behandles effektivt med antibiotika dersom riktig diagnose stilles. Det er ukjent om det finnes norske eller danske pasienter.

Trolig underdiagnostisert

Trolig er både borreliose og skogflåttencefalitt (TBE) underdiagnostisert. Det finnes ingen vaksine mot borreliainfeksjon, men mot TBE er det en effektiv vaksine. Kunnskapen om TBE-vaksinen blant folk og hos helsepersonell er varierende, noe ScandTick-prosjektet vil forsøke å bøte på, skriver sykehuset.
– Vi ønsker mer enhetlig vaksinerådgiving for TBE i de skandinaviske landene, sier seniorforsker Åshild Andreassen i Folkehelseinstituttet til nettsiden.
Samarbeidspartnere i prosjektet er Folkehelseinstituttet, Sørlandet Sykehus, Sahlgrenska Universitetssjukhus i Gøteborg, Ryhov Sykehus i Jönköping og Rigshospitalet i København samarbeider om ScandTick. Med støtte fra et EU-program satses det til sammen 14,9 millioner kroner på dette prosjektet.

Powered by Labrador CMS