Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Legelisten mener Hdir tar feil

Eier av legelisten.no, Lars Haakon Søraas, mener Helsedirektoratet «uttaler seg mot bedre vitende».

Publisert: 2012-11-08 — 15.25 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.45)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Helsedirektoratet uttalte tidligere i dag at man vil vurdere begrensninger på bruk av den type data som for eksempel legelisten.no er basert på.

- Det er en ærlig sak å si at denne saken har vist at vi har noe å lære i denne type innsynssaker. Hvis det kommer en ny henvendelse fra legelisten.no, vil vi på bakgrunn av saken vurdere om det må følge med restriksjoner, sier seniorrådgiver Thomas Ulven i Helsedirektoratet.

Misforståelser
Gründer av legelisten.no, Lars Haakon Søraas, er kritisk til disse uttalelsene fra Helsedirektoratet.

- Denne saken virker å være basert på flere misforståelser. For det første er det ikke slik at listen med fastleger på Legelisten.no er basert på noen data vi har fått sendt fra Helsedirektoratet for flere måneder siden. Legelisten.no benytter oppdaterte lister over hvem som er fastleger i Norge, sier Søraas, som legger til:

- Den neste misforståelsen er at det er en forskjell mellom antallet fastleger som Helfo opererer med og de som er listet på Legelisten.no. Helfo oppgir at det var 4257 per 30. september i år. På Legelisten.no er det per i dag listet 4265 fastleger. Differansen skyldes trolig at det har kommet til 8 nye fastleger som ikke er reflektert i tallene til Helfo som er en drøy måned gamle.

Mot bedre vitende
- Det stemmer heller ikke at vi har bedt om noen navneliste fra Helfo på den måten som fremstilles. Det stemmer at vi i april i år har sendt en innsynsbegjæring til Helfo/Helsedirektoratet. Denne innsynsbegjæringen dreide seg imidlertid ikke primært om navn på norske fastleger. Innsynsbegjæringen ble avslått av Helsedirektoratet, men avslaget ble senere overprøvet av Helse- og omsorgsdepartementet og innsyn ble bevilget, sier Søraas.


Legelisten.no mener Helsedirektoratet tolker regelverket feil:

- Vi vil også  påpeke at Ulven åpenbart uttaler seg mot bedre vitende når han spekulerer i at det skal være mulig å stille noen bruksbetingelser når det offentlige utleverer data i forbindelse med innsynsbegjæringer. Det finnes ingen åpning for dette i offentlighetsloven, sier han.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!