– Lær av barnepalliasjonen

– Nevrologene er for dårlige til å søke kunnskap om palliativ behandling hos barnepalliasjonen, sier leder Natasha Pedersen i organisasjonen JA til lindrende enhet og omsorg for barn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lindrende behandling av barn

Tilnærmingen til familien er viktig ved lindrende behandling av barn.Palliasjon for barn kan gå over dager, måneder og år.I 1998 reviderte WHO definisjonen på palliativ behandling av barn til også å omhandle andre diagnoser enn kreft.Palliativ behandling for barn er en aktiv og total tilnærming til lindrende omsorg – og starter fra man stiller diagnosen eller anerkjenner livstruende sykdom.

Nevrolog Morten Horn, overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS) og doktorstipendiat ved Universitetet i Oslo, mener at lindrende behandling må bli tilgjengelig for pasienter med nevrologiske lidelser. Nylig tok han til orde for dette i en artikkel på nettsidene til OUS.

Les også: Voksenpalliasjonen har noe å lære

– Bryt ned barrierene!
Natasha Pedersen leder den frivillige organisasjonen JA til lindrende enhet og omsorg for barn, som i mange år har jobbet for bedre lindrende behandling til barn. Hun er enig i at den lindrende behandlingen må bli bedre på nevrologiske lidelser, men hun synes nevrologene er for dårlige til å utnytte den kunnskapen som allerede finnes i barnemiljøet.

– Barrierene mellom dem som jobber med barn og dem som jobber med voksne, må brytes ned, sier Pedersen.

Lever lengre
39 prosent av barn som trenger palliativ behandling, har nevrologiske lidelser, viser studier. Blant voksne er kreftpasientene i flertall.

– Derfor har man forsket mye på dette området innen barnepalliasjonen. Men nå ser vi at barna lever stadig lengre fordi behandlingen har blitt mye bedre. Dermed er det stadig flere som blir voksne og som trenger et godt palliativt tilbud også i voksen alder, sier Pedersen.

Ønsker samarbeid Morten Horn påpeker at lindrende behandling i dag først og fremst er rettet mot kreftpasienter. – Mitt ønske er at palliativ behandling skal bli tilgjengelig også for pasienter med nevrologiske lidelser, sier Horn.

Han er enig i at nevrologene kan ha noe å lære av barnepalliasjonen:

– Siden mange barn nå lever lengre med sin sykdom, blir det stadig flere som overlever til voksen alder og må overtas av voksennevrologien. Vi burde samarbeide mer, men i praksis viser det seg dessverre å være vanskelig å prioritere det høyt nok. Det første målet må være å prøve å få til en mer sømløs overgang fra barne- til voksennevrologi. Jeg er opptatt av hvordan dette kan løses i praksis, sier han.

Også forskjeller
Horn mener imidlertid at det også er forskjeller ved palliativ behandling av barn og av voksne.

– Barnemedisinen er mer helhetlig, mens voksenmedisinen i større grad er spesialisert. Hos voksne må man altså i større grad koordinere spesialistene. Barn har også behov for mer omsorg enn voksne kompetente pasienter, sier Horn.

«Ingen nyhet»
Det har allerede en god stund vært økende interesse internasjonalt for palliativ behandling ved nevrologiske lidelser.

– Dette er ikke en nyhet, slik det kan oppfattes på nettstedet til OUS, sier Natasha Pedersen.

– Men det gjenstår fortsatt mye å gjøre på dette feltet i Norge, og det er derfor jeg nå tar til orde for det, sier Horn.

Han foreslår blant annet at det opprettes ambulante team, som kan reise ut når det er behov for lindrende behandling til pasienter på små steder. – I tillegg bør vi ha mer kursing i palliativ behandling for nevrologer, og de sykeste pasientene bør få tilgang til hospice, sier han.

Nye retningslinjer
Pedersen deltar nå i Helsedirektoratets arbeid med nye retningslinjer for palliasjon for barn.

– De er diagnosenøytrale, og lindrende behandling ved nevrologiske lidelser er en viktig del av dem, sier hun.

Se også debattinnlegget Voksenpalliasjon har noe å lære

Powered by Labrador CMS