– Behov for et Lønning III-utvalg

Professor og smertelege Harald Breivik mener det er behov for et offentlig utvalg som ser på lønnsomheten ved styrket behandlingstilbud til smertepasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

DM ARENA: Med tidligere stortingsrepresentant Inge Lønning (H) på plass i panelet under Dagens Medisins fagseminar om smertemedisin, stilte den erfarne smertelegen Harald Breivik spørsmålet om tiden kanskje er moden for et nytt Lønning-utvalg – femten år etter at Høyre-veteranen Inge Lønning ledet sitt forrige utvalg.

I henholdsvis 1987 og 1997 ledet Lønning to utvalg som utredet retningslinjer for prioritering i helsevesenet. Utvalgene ble kalt henholdsvis Lønning I og II.

Kronikerne taper
Konklusjonene fra Lønning-utvalgene var at akutte helseproblemer som krever øyeblikkelig hjelp, skulle ha første prioritet. Helsetilstander som medfører langvarige plagsomme, smertefulle lidelser var på andreplass på prioriteringslisten.

– Men kroniske smertepasienter har fremdeles lavest prioritet i dagens Helse-Norge, hevdet professor emeritus Harald Breivik.

Han er en nestor i norsk smertemedisin og bidro med sin faglige kompetanse allerede da Lønning I-utvalget utredet de første prioriteringsretningslinjene på slutten av 1980-tallet.

Lønnsomt med god behandling
I sitt foredrag under DM Arena forklarte Breivik hvordan samfunnet er tjent med god behandling av smertepasienter – og at det faktisk er lønnsomt.

– Men de tverrfaglige smerteklinikker ved sykehusene er dyre i drift og gir sykehuset lite inntekter. Samtidig bryr ikke sykehusene seg om at Nav sparer penger på behandlingen – gjennom færre langvarige sykemeldinger og uføretrygdede, sa en oppgitt Breivik.

Han viste til undersøkelser som anslår at samfunnet sparer omtrent det doble av kostnadene ved behandling av kroniske smertepasienter ved tverrfaglige sykehusdrevne klinikker.

«Det blir neppe meg» Politikerveteranen Inge Lønning (74), som er klar for et comeback på Stortinget, dro på smilebåndet av Breiviks tanker om et nytt Lønning-utvalg. Breiviks ønske er å nedsette et nytt offentlig utvalg, som skal se på prioriteringer av smertepasienter samt den økonomiske gevinsten ved god smertebehandling.

– Et eventuelt utvalg blir lite trolig ledet av meg, sa Lønning i en samtale med Breivik i etterkant av arrangementet i Oslo.

Dyster statistikk
Gjennom å fremlegge statistikk som viser hva kroniske smertepasienter koster samfunnet, begrunnet Breivik sin frustrasjon om for liten satsing på tverrfaglige smerteklinikker:
– Sammenlignet med den øvrige befolkningen begår denne pasientgruppen selvmord dobbelt så hyppig, og er seks ganger så ofte uføretrygdede. De bruker tre ganger så mye angstdempende medikamenter og elleve ganger så mye antidepressiva, forklarte Breivik.

– Bør foreta en totalvurdering
Norsk dokumentasjon for nytten av tverrfaglige smerteklinikker er mangelvare, men ifølge Breivik arbeider Norsk Smerteforening (NOSF) for å bedre kunnskapen.
– Studier fra blant andre Danmark, Sverige og Finland dokumenterer store samfunnsøkonomiske gevinster, sier Breivik.

Han påpeker viktigheten av optimal organisering for å utnytte det store sparepotensialet. – Man burde foreta en totalvurdering av hva helsebudsjettene brukes til med ikke for store mellomrom, kommenterer Lønning, som ledet sitt siste utvalg for femten år siden.

Dagens Medisin 17/2012

Powered by Labrador CMS