Mindre farlig svulst med mammografi

Kvinner som deltar i den offentlige mammografiscreeningen i Norge har større sjanse for å få diagnostisert brystkreft i tidlig stadium enn dem som ikke deltar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i en studie som seniorforsker Solveig Hofvind ved Kreftregisteret har gjennomført sammen med amerikanske forskere.

Resultatene av studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Breast cancer Research og Treatment, viser at de som møter til offentlig mammografi får påvist svulster med bedre prognose enn de som ikke deltar.

Større spredningsrisiko
Studien tar for seg norske kvinner i alderen 50-69 år, som fikk brystkreft i perioden 1996-2007. Kreftregisteret, som har ansvaret for det offentlige mammografiprogrammet i Norge, bringer denne nyheten på sine nettsider.
Der går det frem at kvinner som ikke deltar har større risiko for å få diagnostisert brystkreft med spredning til lokale lymfeknuter og fjerntliggende organer enn som deltar.

Studien viser videre at av dem som fikk diagnostisert brystkreft etter å ha møtt til screening, hadde 29 prosent spredning av kreftceller til lymfeknuter i armhulen. Dette var tilfellet for 38 prosent av dem som ikke møtte og for 40 prosent av dem som ennå ikke var invitert, heter det på nettsiden.

Svulststørrelsen varierer
Forskerne analyserte brystkreftsvulstenes utbredelse og aggressivitet. Det viste seg at 68 prosent av svulstene til de kvinnene som fikk diagnostisert brystkreft etter oppmøte til screening var mindre eller lik 20 mm. For de som ikke møtte og de som ennå ikke var invitert, var andelen henholdsvis 47 prosent og 49 prosent.

Blant dem som møtte til screening var to prosent av svulstene større enn fem cm, mens andelen var henholdsvis åtte og seks prosent hos dem som ikke møtte og for dem som ikke var invitert til screening, ifølge Kreftregisteret.

Powered by Labrador CMS