Tran for god vitamin D-status

En norsk studie viser at regelmessig inntak av fet fisk og tran eller annet tilskudd av vitamin D er nødvendig for å sikre god nok vitamin D-status.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien ved Folkehelseinstituttet bygger dermed opp under kostrådene fra Helsedirektoratet på dette området.

Nylig ble funnene lagt frem på World Nutrition Conference i Rio i Brasil.

Bør begrense inntaket
Tidligere råd fra Mattilsynet viser at inntak av fiskelever og måseegg delvis bør begrenses til tross for høyt næringsinnhold, fordi disse kildene kan ha for mye dioksiner og dioksinlignende polyklorinerte bifenyler (PCBer).

- Ett av våre mål var å se om miljøgiftene kunne forstyrre sammenhengen mellom inntak av vitamin D og vitamin D-status, forklarer forsker Bryndis Eva Birgisdottir.

Resultatene i studien, som er en del av Den norske fisk- og viltundersøkelsen, antyder nemlig at høye nivåer av vitamin A fra fiskelever kan begrense nytten av D-vitamin i kroppen.

Mulig betydning av vitamin A
Samtidig vet man at dagens tran er renset for det meste av dioksiner og dioksinlignende PCBer, i tillegg til å nivået av vitamin A er lavere.

- Vitamin D-status viste seg ikke å henge sammen med innholdet av dioksiner og dioksinlignende PCBer, men derimot muligens med innholdet av vitamin A i fiskelever. Dette er i overensstemmelse med resultater fra dyreførsøk og andre studier der inntaket av vitamin A i form av retinol var høyt, forklarer Birgisdottir.

Bedre uten fiskelever
Deltakerne i studien ble delt i to grupper, der man skilte mellom de som hadde spist fiskelever og/eller måseegg eller ikke.

De som hadde spist fiskelever og/eller måseegg hadde dobbelt så høyt inntak av dioksiner og dioksinlignende PCBer sammenlignet med den andre gruppen, hadde høyere konsentrasjon av disse stoffene i blodet, og hadde lavere vitamin D-status.

Den andre gruppen hadde sterkere sammenheng mellom inntak av D-vitamin og vitamin D-status, ingen sammenheng mellom vitamin D-status og vitamin A-inntaket, og de hadde lavt inntak av dioksiner og dioksinlignende PCBer. I tillegg var det best vitamin D-status hos de som tok tran.

Powered by Labrador CMS