6 av 10 gravide har søvnproblemer

Over 60 prosent av gravide i svangerskapsuke 32 sliter med å sove. Samtidig har nesten 15 prosent av de gravide depressive symptomer.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tallene kommer fra Signe Karen Dørheims studie ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Den ble nylig publisert i tidsskiftet Behavioral Sleep Medicine.

Studien er gjort i samarbeid med Regionalt forskningsnettverk for stemningslidelser, MoodNet ved Stavanger Universitetssykehus .

Mye har vært ukjent
Dørheim undersøkte de gravide for søvnproblemer med Bergen Insomnia Scale (BIS), og for depresive symptomer med Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS).

- Det er kjent at kvinner sover dårlig i siste del av svangerskapet, men ikke hvor dårlig eller hvor mange som har problemet. Det har til nå vært veldig få studier av dette, spesielt på befolkningsnivå, sier hun om bakgrunnen for undersøkelsen.

Dørheim fant at de nærmere 3000 gravide hadde en gjennomsnittlig BIS-skår på 17,5 – signifikant høyere enn i den generelle befolkningen.

Insomni kan gi depresjon
I tillegg så Dørheim at depressive symptomer var sterkt assosiert med søvnvansker i sen graviditet. Spesielt gjaldt dette hos de som sov mindre enn fem timer eller mer enn ti timer, hadde en søvneffektivitet under 75 prosent, eller hadde nedsatt funksjon på dagtid og hadde lang innsovningstid.

Bekkenløsning og korsryggssmerter var assosiert med søvnproblemer, men ikke med depressive symptomer.

Økning av depressive plager?
Tall fra 2001 viste at depresjonsprevalensen i svangerskap var på 11 prosent.

- Nå er den 14 prosent i en mye større populasjon. Det er ny viten, og kan tyde på en økning av depressive plager blant gravide, sier hun.

Flere og flere jordmødre har tatt i bruk EPDS-skjemaet for å screene for depresjon under svangerskapet,.

- Det er viktig å vite hvor mange man kan forvente har slike plager, legger hun til.

Trenger kunnskap
Mange gravide klager over dårlig søvn, og problemene kan skyldes både fysiske og psykiske forhold.

- Da er det viktig å få kunnskap om faktorer som kan påvirke søvnen, både fysiske og psykiske, slik at en ikke bare avskriver kvinnes plager med at de er vanlige for alle, sier Dørheim.

Powered by Labrador CMS