Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Frykt gir lengre fødsel

En norsk studie viser at kvinner som gruer seg til fødselen bruker omtrent halvannen time lengre tid på forløsningen enn de som ikke frykter.

Publisert: 2012-07-03 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.23)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

En studie ved Ahus viser dette. Her har lege og stipendiat Samantha Salvesen Adams og kollegene ved avdeling for helsetjenesteforskning (HØKH) undersøkt 2206 svangre kvinner med intensjon om naturlig fødsel.

Stress og kommunikasjon
Ifølge Adams kan det være flere årsaker til at frykt gir lengre fødsel.

- Vi tenkter oss at fødselsangst kan påvirke fødselens varighet på to ulike måter. Fødselsangst kan øke stresshormonnivået. Under fødselen kan et forhøyet stresshormonnivå redusere rieaktiviteten, og dermed forlenge fødselen. I tillegg, eller alternativt, tror vi at angst under fødselen kan påvirke kommunikasjonen mellom den fødende kvinnen og helsepersonell, med mulige konsekvenser for fødselsforløpet, sier hun.

Kvinnene i studien, som alle ventet ett barn, ble fulgt fra 32. svangerskapsuke til og med fødselen.

Ved 32. svangerskapsuke ble frykt for fødselen undersøkt med et spørreskjema.

92 minutter lengre fødsel
7,5 prosent av kvinnene fryktet fødselen, en andel som samsvarer med tidligere forskningsfunn. Hos disse kvinnene beregnet man at fødselen varte 1 time og 32 minutter lengre enn hos de øvrige i studien.

Etter justering for tidligere fødsler, samtale(r) for emosjonelle problemer tilknyttet svangerskap og fødsel, epidural smertelindring, igangsetting av fødsel, riestimulering, hastekeisersnitt, vakuum- eller tangforløsning, fødselsvekt og mors alder, var fortsatt forskjellene mellom gruppene signifikant – men nå redusert til 47 minutters lengre varighet.

Få trenger kirurgi
Barna klarer seg tilsynelatende bra selv om mødrene skulle slite med angst og depresjon.

- Vi har tidligere vist at angst- og depresjonssymptomer i svangerskapet sannsynligvis ikke påvirker barnets fødselsvekt, kommenterer Adams.

Langsom fremgang i fødselen vil omsider føre til inngrep under fødselen. Men for de aller fleste vil den forlengede tiden i fødsel hos kvinnene med fødselsangst ikke føre til inngrep under fødselen.

- Vi så at 89 prosent av kvinnene med fødselsangst og planlagt vaginal fødsel gjennomførte en vaginal fødsel, sammenlignet med 93 prosent av kvinnene uten fødselsangst, avslutter hun.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!