Rekordlavt sukkerinntak

Nordmenn har nå et rekordlavt sukkerinntak, men spiser for mye mettet fett og for lite fiber, ifølge Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Folk flest i Norge får i seg nok næringsstoffer gjennom kosten, Sukkerinntaket er rekordlavt, mens inntaket av mettet fett i kosten for høyt, ifølge en ny Norkost-undersøkelse, som er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant voksne.
Betydelig nedgang
Norkost-undersøkelsen viser at inntaket av tilsatt sukker er rekordlavt. Totalt utgjør dette 7 prosent av energiinntaket hos både kvinner og menn, noe som er på et anbefalt nivå, ifølge Helsedirektoratet.
– Dette er svært positivt. En betydelig nedgang i konsumet av sukkerholdig drikke de siste ti årene har nok bidratt til dette. Likevel vil vi fortsette å jobbe for at sukkerinntaket begrenses fordi vi vet at det er for høyt i enkelte deler av befolkningen, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog.
En tredel fra fett
De nye tallene viser at norske menn og kvinner i snitt får i seg 18 prosent av energien sin fra protein, 34 prosent fra fett og 44 prosent fra karbohydrater.
Bare 15 prosent får i seg anbefalt mengde grønnsaker.
Det spesielle med undersøkelsen er at den er så omfattende at man kan beregne næringsinntaket ut i fra hva de ulike deltakerne spiser, melder Helsedirektoratet.
Fremdeles spiser nordmenn for mye mettet fett. Mettede fettsyrer utgjorde 13 prosent av energiinntaket, og er høyere enn myndighetenes anbefaling på 10 prosent.
For lite fiber
Direktoratet viser til at inntaket av protein og fett er på anbefalt nivå, mens inntaket av grove karbohydrater er lavere enn anbefalt.
– Inntaket av fiber er betydelig lavere enn anbefalt. Vi kan med fordel spise mer grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, sier Guldvog.
For lite D-vitamin
Det gjennomsnittlige inntaket av vitamin D og folat fra maten lavere enn anbefalt hos både menn og kvinner. 
Undersøkelsen viser også at sosiale ulikheter gir utslag i valg av matvarer og dermed også i inntak av næringsstoffer. Personer med høyere utdanning hadde, ikke overraskende et mer gunstig kosthold enn de med lavere utdanning.
Røykere spiste mer frukt, bær og grønnsaker enn ikke røykere, og kvinner var sunnere enn menn.

Powered by Labrador CMS