Mye å lære av innovative dansker

Flere av deltakerne under Helseindustrikonferansen 2012 uttalte at vi her i landet har mye å lære av danskene, som er gode på innovasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

PANELET: Fra venstre: Jónas Einarsson (Oslo Cancer Cluster), Jan Marcus Sverre (Roche Norge AS), Bent Høie (Høyre), Thomas Breen (Arbeiderpartiet), Karita Bekkemellem (Legemiddelindustrien – LMI), Ole Andersen (Sundhedsstyrelsen, Danmark) og Ole Alexander Oppdalshei (Kreftforeningen) Foto: Kjell Arne Bakke

 Også fra Helseindustrikonferansen:
Ønsker egen legemiddelpott
– Stort potensial for utvikling 

OSLO: Overlege dr. med. Ole Andersen i Sundhetsstyrelsen var hentet inn fra Danmark for å dele krefterfaringer med deltakerne under Helseindustrikonferansen 2012 i Oslo 5. juni. Andersen tok utgangspunkt i hvordan kreftomsorgen er prioritert gjennom såkalte pakkeforløp de siste årene.

Den påfølgende debatten tok utgangspunkt i blant annet danske erfaringer, ikke minst innen innovasjon og satsing på ny teknologi, blant annet PET-maskiner.

Ifølge direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) og stortingsrepresentant og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), kan PET stå som et eksempel på hvor bakpå Norge er når det gjelder innføring av innovative løsninger.

– Mye å lære av Danmark
Administrerende direktør Torfinn Hansen i Pfizer har selv arbeidet i Danmark, og fra salen delte han av sine erfaringer:

– Vi har mye å lære av Danmark, som blant annet har etablert en kultur der det er mer åpenhet for å hente innspill utenfra enn her i landet.

Han trakk frem det danske samarbeidet på tvers av samfunnssektorer.

– Akademia, myndigheter og industrien har kommet mye lengre i sitt samarbeid enn her i landet, uttalte Pfizer-sjefen.

Trakk frem privat finansiering
Konstituert direktør Jónas Einarsson i Oslo Cancer Cluster tok tak i Hansens poeng:

– Vi har en fantastisk mulighet i Norge, blant annet innen kreftforskning. Mulighetene er der, men de blir ikke brukt på grunn av politikerne, uttalte han.

Einarsson fastslo at mye av den norske kreftforskningen finansieres av helt andre aktører enn myndighetene: For eksempel er 80 prosent av stillingene ved Institutt for kreftforskning finansiert av utenforstående givere – instituttet ble dessuten etablert takket være Hydro.

– Vi må ha politisk vilje til å ligge i forkant, i stedet for alltid å komme etter andre, var hans resept på de norske innovasjonsutfordringene.

Lite ros av myndighetene
Under denne debatten hørte vi ikke ett rosende ord om myndighetenes innsats for innovasjon innen denne sektoren. Bent Høie stod for den kraftigste kritikken av den rødgrønne regjeringen, mens LMI-direktøren med sin Arbeiderparti-bakgrunn understreket at det ikke spiller noen rolle for legemiddelindustriens krav til myndighetene hvorvidt vi har en rødgrønn eller en borgelig regjering.

– Mange ser på vår industri som et problem og ikke en mulighet der det handler om å redde liv. Da kan vi ikke godta at samfunnet ikke har et sterkt samarbeid med industrien, fremholdt hun med tyngde.
Bekkemellem la til: 
– Vi forventer litt mer politisk lederskap på dette området. Det vil ikke hjelpe med innovasjonsordninger og såkornfond, dersom de ikke tas i bruk, uttalte hun og la til at de overordnede prioriteringene må foretas av politikerne og ikke av Prioriteringsrådet.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson på Stortinget, Thomas Breen, kvitterte med å så fast at vi ikke kan møte utviklingen med å gjøre bare det vi gjør i dag. Han slo samtidig et slag for Alzheimer- og hjerneforskningen.

Mulighetene i høysetet
Denne debatten under Helseindustrikonferansen 2012 rettet søkelyset mot for lite satsing på innovasjon i Norge og hvilke muligheter landet har for å videreutvikle dette området i årene fremover. 

Under konferansens del to står de medisinske fremskrittene sentralt, blant annet hvordan Norge kan ta i bruk medisinske nyvinninger. Konferansen avsluttes i ettermiddag med flere foredrag, der det i overskrifts form blir slått fast at helseindustrien er mulighetenes bransje. 

Powered by Labrador CMS