- For dårlig på minoritetshelse

DM ARENA: Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet mener det er store utfordringer i helsevesenet når det gjelder minoritetshelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO: - Vi har et stort ansvar for å ta innvandrernes helse på alvor, uttalte statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) på Dagens Medisin Arena, avisens fagseminar om  kvinnehelse 8. mars i VG-auditoriet i Oslo.

Mathisen snakket om regjeringens satsing på kvinnehelse.

– Helsearbeidere har store utfordringer når det gjelder å forstå innvandrere i et helseperspektiv, framholdt hun.
Globalt perspektiv
Mathisen la vekt på at det må jobbes mer innenfor minoritetshelse og særlig på innvandrerkvinners møte med helsevesenet i Norge.
– Dette handler om informasjon på flere språk, tolketjenester og kulturforståelse. Også samiske kvinner møter problemer i forhold til blant annet språk. Det er store utfordringer hos helsearbeidere når det gjelder kunnskap, og vi må jobbe med minoritetsperspektivet, både primær- og spesialisthelsetjenesten. HOD har bedt Helsedirektoratet gjennomføre tiltak for å styrke språk- og kulturkompetansen i helseforetakene, sa Mathisen.

Rettferdighet
Hun understreket også at det er viktig å se utover landegrensene på kvinnedagen, og at det er betydelige utfordringer globalt når det gjelder for eksempel antallet kvinner som dør i barsel.
Statssekretæren snakket også om bedre tilbud til kvinner generelt.

– Kroniske sykdommer og ubestemte helseplager rammer mange kvinner, og her har helsetjenesten en utfordring i å gi gode tilbud. Det er viktig at helsepolitikken tilstreber rettferdighet og gir samme ytelse til kvinner og menn med samme type plager. Vi trenger mer kunnskap om plager hos kvinner, enten det er sosialt eller biologisk betinget, fastslo Ragnhild Mathisen.

Flere forelesere
Mathisen var én av flere forelesere på DM-Arena om kvinnehelse. Andre tema på DM-Arena er blant annet status for forskning på kjønns- og kvinnehelseforskning, fysiologiske kjønnsforskjeller og konsekvenser for behandling samt forskjeller i kreftoverlevelse hos innvandrerkvinner og etnisk norske kvinner.

Paneldebatt
Senere i ettermiddag innleder president i Legeforeningen, Hege Gjessing, og leder i Norsk sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til debatt om temaet: Bidrar flere kvinnelige leger og ledere i helsevesenet til bedre helse for kvinner i Norge?

Panelet består av Ahus-direktør Hulda Gunnlaugsdottir, generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, Høyre-politiker Sonja Sjøli, leder av Centrum för genusmedicin ved Karolinska Institutet i Stockholm, Karin Schenck-Gustafsson og direktør i Helse Sør-Øst, Alice Beate Andersgaard. 

Powered by Labrador CMS