Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Begrenset verdi av mer bildediagnostikk

Økende bruk av MR- og CT-undersøkelser kan ha begrenset nytteverdi. Nytten kan oppveies av risikoen for skade og kostnadene knyttet til unødvendige undersøkelser.

Publisert: 2012-01-31 — 09.40 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.39)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Slik konkluderer Kristin Bakke Lysdahl i sin doktoravhandling som hun forsvarer under en disputas ved Rikshospitalet i dag, 31. januar.

Doktoranden gjør et poeng av at økt bruk kan gi bedre helseutbytte, redusert smerte og kostnadsbesparelser, men slike gevinster kan også utebli.

Peker på tre suksessfaktorer
I avhandlingen Utilization and utility of diagnostic imaging peker  Bakke Lysdahl på tre suksessfaktorer ved bildediagnostiske metoder.

 – Selv om økt bruk er klart nyttig på noen områder, kan dette lett oppveies av økt risiko for skade og kostnader knyttet til unødvendige undersøkelser. Nøkkelelementer blant tiltak som kan øke nytteverdien av bildediagnostikk er henvisningsretningslinjer, radiologers deltagelse i beslutningsprosessene og kritisk vurdering av henvisningene.

I avhandlingen har hun blant annet vist hvordan forbruket av bildediagnostikk endrer seg over tid og varierer mellom norske fylker. Hun har også undersøkt hvordan radiologer oppfatter, handler og tenker omkring forbruket av bildediagnostikk. I avhandlingen diskuterer hun dessuten hvilken nytte man kan ha av økt bruk av bildediagnostikk.

Forklarer økt bruk med tilgjengelighet
I anledning disputasen gjør Bakke Lysdahl et poeng av at særlig bruken av MR- og CT-undersøkelser har økt over tid, og dermed har også stråledosene til befolkningen økt.  Gjennom sine studier fant hun blant annet stor geografisk variasjon i bruk av disse  nyere teknologiene.

– Tilgjengelighet til tjenesten er en sannsynlig forklaring både på økt bruk over tid og geografisk variasjon. I følge norske radiologer skyldes den økte bruken i stor grad forhold som har med tilbud og etterspørsel å gjøre. De mener unødvendige undersøker første og fremst skjer for å berolige legen og pasienten, men mangelfulle opplysninger i henvisningen er også en viktig grunn, sier hun.

Reagerer på henvisningene
Bakke Lysdahl opplyser at nesten alle radiologer rapporterer at de ofte kontakter henvisende lege fordi henvisningene ikke er tilfredsstillende.

– Hensyn til pasientsikkerhet er en viktig motivasjon for å forhindre unødvendige undersøkelser, mens praktiske forhold kan bidra til at slike undersøkelser likevel utføres, sier hun i anledning disputasen.

Referanse:
Utilization and utility of diagnostic imaging, doktoravhandling, Universitetet i Oslo, januar 2012.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!