Nye førstevalg ved kroniske sykdommer

Sykehusspesialistene har fått nye føringer for førstelinjebehandling ved MS og revma-, mage-/tarm- og hudsykdommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) har gjennomført en anbudsrunde innen disse medikamentområdene på vegne av helseforetakene.
Ved MS er Betaferon (Interferon beta-1b) første valg som førstelinjebehandling i 2012. For behandling av de andre sykdommene er det gjort tilsvarende valg av medikamenter.
Etter anbudsrunden har de to spesialistgruppene for MS og TNF-hemmere gitt sine anbefalinger om hvilke legemidler som er førstevalg til nye pasienter ved MS og de andre aktuelle kroniske sykdommene. Dette har LIS nå gjort klart i et brev til helseforetakene.
Økonomisk motivert
Stortinget vedtok i 2006 at finansieringen for disse legemidlene skulle overføres fra Folketrygden til helseforetakene, og at det skulle gjennomføres anbudsrunder. De aktuelle pasientene følges opp av sykehusspesialister og pasientene slipper egenandel.
Administrativ  leder Torfinn Aanes i LIS forteller at de opererer på vegne av de regionale helseforetakene, og at legene derfor i utgangspunktet må følge anbefalingene fra LIS.
– Legene må også tenke økonomi, slik at man kan behandle flest mulig pasienter for minst mulig penger. Det gjelder at vi på best mulig måte utnytter de resurser vi har til rådighet, sier Aanes til Dagens Medisin.
Han legger raskt til at det til syvende og sist er opp til legen å bestemme hvilket preparat man skal gi til den enkelte pasient, forutsetningen er at det journalføres.
Står for halve budsjettet
Torfinn Aanes gjør et poeng av at de aktuelle legemiddelgruppene som er anbefalt i denne omgangen står for 50 prosent av de totale legemiddelkostnadene i helseforetakene. TNF-hemmerne koster foretakene i alt 1,6 milliarder kroner årlig, mens MS-midlene står for 400 millioner kroner av de årlige legemiddelbudsjettene.
Aaanes påpeker at det høyeste tilbudet på MS-middel var over 120.000 kroner årlig per pasient, mens det laveste var på 74.000 kroner, bare rundt 1700 kroner billigere enn nummer to som altså ikke ble anbefalt som førstevalg. Også for TNF-hemmerne var det en betydelig forskjell mellom det høyeste og laveste tilbudet.
LIS-lederen forteller at prisene på det enkelte medikament har gått drastisk ned de siste årene.
– Skyldes det innkjøpssamarbeidet?
– Ja, det kan vi helt sikkert si, men også prisreguleringen som Statens Legemiddelverk årlig gjennomfører har hatt betydning, svarer Torfinn Aanes.

Powered by Labrador CMS