Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Endringer i hele atrieflimmerfeltet

Hele atrieflimmerbehandlingen er inne en omstilling.  Dette forteller professor og avdelingsleder Dan Atar ved Kardiologisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål.

Publisert: 2011-06-16 — 22.15 (Oppdatert: 2015-05-21 — 14.35)Han sier at det ikke bare er antikoagulasjonsbehandlingen ved hjerteflimmer som er inne i en betydelig forandring.

Alternativ til defibrillator
Også et nytt langtids anti-arytmikum og et nytt konverteringsmiddel, et alternativ til elektrokonverteringen (defibrilleringen), er på full fart inn.

Den store europeiske kardiologikongressen til European Society of Cardiology (ECS), som samler 30.000 deltakere i Paris i august 2011, har fått flest antatte arbeider om emnet hjerteflimmer.

Aldri før har det vært så mye fokus på denne sykdommen under denne kongressen. - Det er mye innovasjon i vårt miljø rundt denne tilstanden, konstaterer Dan Atar.

Intravenøs behandling
Pasienter som kommer til akuttmottaket med nyoppstått atrieflimmer, kan nå bli behandlet intravenøst med legemiddelet vernakalant (Brinavess), som brukes for å få pasienter ut av atrieflimmer og tilbake i sinusrytme.

- Så langt har ofte defibrillator - hjertestarter - blitt brukt for å oppnå dette, konstaterer avdelingsoverlegen, som legger til at vernakalant er siste skudd på stammen av slike konverteringsmidler.

Uheldige sideeffekter
Vernakalant har imidlertid uheldige sideeffekter, ifølge Legemiddelverket. Etter at Brinavess kom på markedet, er det rapportert ett tilfelle av alvorlig hypertensjon hos en pasient som fikk legemiddelet intravenøst. Pasienten døde fire uker senere av multiorgansvikt som en mulig konsekvens av hendelsen.

I fjor kom dessuten langtidsarytmikumet dronedaron, med produktnavnene Multaq.

Det er så langt meldt om to tilfeller av alvorlig leverskade hos pasienter behandlet med dette legemiddelet, av rundt 300.000 pasienter som har fått denne medisinen på verdensbasis.

Må følges opp
Legemiddelverket advarte nylig legene om at alle pasienter som starter, eller som allerede får behandling med dronedaron, må følges opp med henblikk på mulig leverpåvirkning.

- Hva er fordelen med dette medikamentet?

- Det har vist økt overlevelse hos personer som har hatt atrieflimmer en stund, svarer Atar, som mener at disse innovative legemidlene er like spennende som slagprofylaksen.

Like viktig
- Paradigmeskiftet innen atrieflimmerbehandling er like viktig som det som nå skjer ved hjelp av nye antikoagulanter mot slag, mener professoren, som selv er aktiv med foredrag på internasjonale hjertekongresser.

Dan Atar konstaterer at antallet personer med atrieflimmer stiger alt for fort, og mye mer enn den økte eldrebefolkningen i seg selv skulle tilsi.

Atrieflimmer

- Hjertets rytmesenter ligger i høyre forkammer, og ved hjerteflimmer oppstår et elektrisk kaos som får kamrene til å arbeide uregelmessig og med utilfredsstillende effekt

- Ved atrieflimmer ligger årsaken ofte i forkammeret og er et rent elektrisk fenomen

- Utbredelsen av de elektriske impulsene er feil og blodomløpet i forkammeret nedsatt

- Som indirekte resultat danner det seg ofte tromber i venstre forkammer som kan gi embolier og således en tilstoppet arterie - for eksempel med hjerneslag som konsekvens.

Kilde: Professor Dan Atar, avdelingsleder Kardiologisk avdeling, Oslo universitetssykehus Ullevål.

Spesialutgave: Hjerte & kar - paradigmeskifte i antikoagulasjonsbehandling, Dagens Medisin 11/2011

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!