Privatsykehus åpner kreftsenter

Det private sykehuset Aleris har etablert et eget kreftsenter og tilbyr kreftutredning for i første omgang tykktarms- og prostatakreft. – Ingen fallitterklæring for det offentlige, mener helseministeren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


– Vi konsentrerer oss i første omgang om diagnostikk, men vil også vurdere behandlingstilbud på visse områder etter hvert. Vi har startet med utredningspakker for pasienter med mistanke om tykktarms- eller prostatakreft. Fra høsten er vi i gang med tilsvarende for brystkreft, opplyser administrerende direktør Grethe Aasved i Aleris.
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var på omvisning i Aleris tirsdag formiddag. Fredag i forrige uke presentere statsråden kvalitetstall for behandlingsforløp for tykktarmskreft, lungekreft og brystkreft.
Kvalitetsindikatorene skal bidra til bedre kreftbehandling og større åpenhet ved at pasienter kan sjekke eget sykehus.
Ikke bedre tilbud
– Er det en fallitterklæring at det private tilbyr bedre kreftutredning enn det offentlige?
– Jeg vil ikke si at det er et bedre tilbud; det private har ikke kapasitet til de 26.000 som får kreftsykdom årlig Det er ingen fallitterklæring på noen som helst måte, understreker Anne-Grete Strøm-Erichsen overfor Dagens Medisin.
Statsråden kunne ikke love et tettere samarbeid med det private.
– Det er opp til de regionale helseforetakene å inngå avtaler med de private når kapasiteten i det offentlige ikke er god nok, svarte hun på spørsmål fra TV2 om mulighetene for offentlig refusjon av kreftutredning ved private institusjoner.
Pasientforløp
– Hva er den største flaskehalsen når det gjelder å redusere ventetider og geografiske forskjeller ved kreftutredning?

– Det er veldig feil å si at alle ventetider er lange. Noen steder er de lange. Nå har vi startet arbeidet med kvalitetsmål, og det blir viktig å lage pasientforløp med tidsangivelser. Vi er klare på at dersom ikke sykehusene klarer å holde fristene, må de regionale helseforetakene kjøpe disse tjenestene, gjentar Strøm-Erichsen overfor Dagens Medisin.
Sosiale forskjeller?
Ministeren gir ikke noe klart svar på spørsmålet om de regionale helseforetakene ikke har vært flinke nok til å inngå avtaler med de private når kapasiteten har vært for dårlig. Hun viser blant annet til at kapasiteten i Oslo er stor.
– Økt tilbud i det private vil jo bidra til større sosiale forskjeller?

– Sosial ulikhet er et dilemma hvis det offentlige tilbudet ikke er godt nok, vedgår helse- og omsorgsministeren.

Maksimalt 48 timer
Grethe Aasved i Aleris lover at det ikke skal gå mer enn 48 timer fra pasienten tar kontakt med mistanke om kreft til diagnostikk er igangsatt. Pasienter som får påvist kreft, henvises videre til behandling.
– Noen vil mene at dere kynisk utnytter folks frykt for kreft?

– Det blir å snu det helt på hodet. Å gå lenge med en kreftmistanke hengende over seg, er uholdbart. Det er behov for nytenking for å kunne avklare kreftmistanke så raskt som mulig. Rollen for private sykehus er nettopp å kunne utvikle nye måter å gi helsetjenester på, svarer Aasved.

Håper på avtale
– Men dette blir et tilbud til de mest ressurssterke?

– Ja, i dag er dette et privatfinansiert tilbud, men vi ønsker å kunne gjøre dette for det offentlige. Kreftdiagnostikk er av helsemyndighetene påpekt å være det viktigste forbedringsområdet innen kreftomsorgen, så her trengs det å ta alle tilgjengelige ressurser i bruk og utnytte dem optimalt. Jeg tror derfor vi vil få avtale med det offentlige for disse tjenestene etter hvert. 

Powered by Labrador CMS