Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Overser vannhode hos voksne

Forekomsten av voksenvannhode er trolig opptil fem ganger større enn det antallet tilfeller som behandles.

Publisert: 2011-04-26 — 10.49 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.56)
Denne artikkelen er over syv år gammel.Dette fremgår av doktoravhandlingen til nevrolog Are Brean, overlege ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og leder av Norsk nevrologisk forening. Han har undersøkt forekomsten av sykdommen og mulige strategier for utredning.

Avhandlingen viser en sannsynlig forekomst på 5,5 pr. 100.000 innbyggere i Norge årlig, mens bare 1 pr. 100.000 blir behandlet for sykdommen.

Ikke nok kunnskap
Sykdommen normaltrykkshydrocephalus, også kalt voksenvannhode, er en av de få årsakene til demens som effektivt kan behandles. Operasjonen er vellykket for noen, men ikke for alle.

– Problemet er at ingen vet sikkert hvor vanlig denne sykdommen er. Det finnes heller ikke metoder som er gode nok til sikkert å kunne forutsi hvem som vil bli bedre av behandlingen, uttaler Are Brean til Dagens Medisin.

Voksenvannhode gir langsomt innsettende ustøhet, demens og urinlekkasje og kan behandles ved en operasjon der man legger inn et drensrør til hjernens naturlige hulrom.

Ny metode
Avhandlingen viser at en ny metode for analyse av hjernens trykk målt gjennom en nål innsatt i ryggmargsvæsken, samsvarer godt med målinger foretatt direkte inne i hjernen hos disse pasientene.

Trykkmålinger i ryggmargsvæsken kan derfor brukes til å forutsi hvem som vil bli bedre av behandling. Men selv om denne metoden for analyse av trykksignaler er bedre enn tidligere metoder, gir heller ikke denne metoden like gode resultater som målinger direkte i hjernen, ifølge Brean.

Lavere terskel
Resultatene viser også at denne pasientgruppen i stor grad kan utredes ved nevrologiske sengeposter istedenfor at pasientene må innlegges ved nevrokirurgiske spesialavdelinger for trykkmålinger direkte i hjernen.

– Det vil gi en lavere terskel for utredning av demenspasienter der man mistenker normaltrykkshydrocephalus – og kan bidra til at å sikre at de rette pasientene blir behandlet. Problemet ved de nevrologiske avdelingene er at det ikke finnes noen konsensus for hvordan de skal utredes, slik at utredningen ofte ender opp med å måtte bli gjort hos nevrokirurgene. Nå når eldrebølgen er i ferd med å treffe oss, kan dette fort bli et kapasitetsproblem, ikke minst i og med at vi sannsynligvis utreder langt færre enn vi burde, kommenterer Brean, som disputerer 29. april.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!