Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Overser vannhode hos voksne

Forekomsten av voksenvannhode er trolig opptil fem ganger større enn det antallet tilfeller som behandles.

Annons:Dette fremgår av doktoravhandlingen til nevrolog Are Brean, overlege ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og leder av Norsk nevrologisk forening. Han har undersøkt forekomsten av sykdommen og mulige strategier for utredning.

Avhandlingen viser en sannsynlig forekomst på 5,5 pr. 100.000 innbyggere i Norge årlig, mens bare 1 pr. 100.000 blir behandlet for sykdommen.

Ikke nok kunnskap
Sykdommen normaltrykkshydrocephalus, også kalt voksenvannhode, er en av de få årsakene til demens som effektivt kan behandles. Operasjonen er vellykket for noen, men ikke for alle.

– Problemet er at ingen vet sikkert hvor vanlig denne sykdommen er. Det finnes heller ikke metoder som er gode nok til sikkert å kunne forutsi hvem som vil bli bedre av behandlingen, uttaler Are Brean til Dagens Medisin.

Voksenvannhode gir langsomt innsettende ustøhet, demens og urinlekkasje og kan behandles ved en operasjon der man legger inn et drensrør til hjernens naturlige hulrom.

Ny metode
Avhandlingen viser at en ny metode for analyse av hjernens trykk målt gjennom en nål innsatt i ryggmargsvæsken, samsvarer godt med målinger foretatt direkte inne i hjernen hos disse pasientene.

Trykkmålinger i ryggmargsvæsken kan derfor brukes til å forutsi hvem som vil bli bedre av behandling. Men selv om denne metoden for analyse av trykksignaler er bedre enn tidligere metoder, gir heller ikke denne metoden like gode resultater som målinger direkte i hjernen, ifølge Brean.

Lavere terskel
Resultatene viser også at denne pasientgruppen i stor grad kan utredes ved nevrologiske sengeposter istedenfor at pasientene må innlegges ved nevrokirurgiske spesialavdelinger for trykkmålinger direkte i hjernen.

– Det vil gi en lavere terskel for utredning av demenspasienter der man mistenker normaltrykkshydrocephalus – og kan bidra til at å sikre at de rette pasientene blir behandlet. Problemet ved de nevrologiske avdelingene er at det ikke finnes noen konsensus for hvordan de skal utredes, slik at utredningen ofte ender opp med å måtte bli gjort hos nevrokirurgene. Nå når eldrebølgen er i ferd med å treffe oss, kan dette fort bli et kapasitetsproblem, ikke minst i og med at vi sannsynligvis utreder langt færre enn vi burde, kommenterer Brean, som disputerer 29. april.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Medisinsk fødselsregister

Har kartlagt fødselsdata i 50 år

FORBURKERRÅDETS UNDERSØKELSE

Slakter fastlegeundersøkelsen6

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet5

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling4

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!