Ny modell skal redusere tvang

Innføring av den såkalte TERMA-modellen skal redusere graden av makt og tvang overfor pasienter ved Psykiatrisk divisjon ved Haukeland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nå er det første kullet med TERMA-instruktører på plass, melder Helse-Bergen. TERMA står for terapeutisk møte med aggresjon.

Flere seksjoner
I alt 15 ulike seksjoner fra Haukeland var nylig samlet ved Psykiatrisk klinikk for å øke bevisstheten rundt egen rolle i situasjoner som utvikler seg i aggressiv retning.
Opplæringen, som går over 11 dager, tar sikte på at hver enkelt institusjon skal bli i stand til å ivareta behovet for slike typer kurs samt internundervisning uten å måtte leie inn eksterne aktører.
Grundig utprøvd
Gruppeleder Bjørn Petter Hanssen ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels-, og rettspsykiatri er en Kompetansesenterets ildsjeler bak utviklingen av modellen. Han sier at programmet siden 2005 har vært grundig utprøvd i samarbeid med psykiatrien i Stockholm Läns Sjukvårdsområde, hvor det er tatt i bruk på alle typer avdelinger.
Tatt i bruk i Sverige
Så langt er TERMA benyttet i et opptaksområde med over 3 millioner personer, og nærmere 200 instruktører er utdannet i det som i Sverige blir kalt ”Bergensmodellen”.
– Foreløpige resultater viser en klar reduksjon og endring i tvangsbruk. Det har lenge vært vår store drøm å få ta i bruk modellen i Bergen, så det er en lykkedag for oss å kunne gi ut deltakerbevis til første kullet med instruktører, uttaler spesialrådgiver Geir J. Olsen ved Kompetansesenteret. (ln)

Powered by Labrador CMS