Foreslår HPV-vaksine på blåresept

Jenter på 14, 15 og 16 år kan få HPV-vaksinen på blå resept, dersom Legemiddelverket får det som de vil.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det søkes nå om generell refusjon for den aldersgruppen som ikke ble inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet; det vil si innhentingsvaksinasjon av jenter i aldersgruppen 13–17 år, ifølge Blåreseptnemnda.

Må betale selv
Slik det er i dag, må jenter i denne aldersgruppen eller eldre, som ønsker å vaksinere seg med HPV-vaksinene Gardasil eller Cervarix, betale utgiftene til legemiddel og vaksinering selv.
Saken har prinsipiell betydning da det er første gang at det søkes om generell refusjon for en vaksine som i utgangspunktet omfattes av det generelle, nasjonale massevaksinasjonsprogrammet.

Søknaden gjelder kun innhentingsvaksinasjonen, og er begrenset til en fireårsperiode, skriver Blåreseptnemnda.

Kostnadseffektivt
Og Legemiddelverket mener det er kostnadseffektivt at også jenter på 14, 15 og 16 år får vaksinen.

– HPV kan føre til alvorlig sykdom med behov for langvarig behandling. Det er godt vitenskapelig dokumentert at HPV-vaksinen kan forebygge sykdom, og kostnadene ved å vaksinere står i rimelig forhold til kostnadene ved eventuelt å behandle senere. Derfor anbefaler vi forhåndsgodkjent refusjon på blå resept for denne aldersgruppen, sier seksjonssjef Kristin Helene Svanqvist i Seksjon for legemiddelrefusjon, til Sykepleien.no

Powered by Labrador CMS