Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Ber fastlegene sjekke vitamin D

Pasienter med lavt nivå av vitamin D rapporterer om tre ganger så hyppig hodepine, sammenlignet med personer med tilstrekkelig vitaminnivå. Norske forskere ber fastlegene opprettholde oppmerksomheten omkring D-vitaminmangel.

Det er kjent at mangel på vitamin D kan gi muskelsmerter. Nå viser en norsk studie at lavt nivå av D-vitamin forekommer hos mange med ikke spesifikke muskel- og skjelettsmerter, hodepine eller tretthet – og hvor fastlegene hadde mistanke om D-vitamin-mangel.

Ikke-etnisk norske
Ikke overraskende er lavt nivå av D-vitamin vanligere hos ikke-etnisk norske. Mens et nivå på under 50 nmol/L av D-vitamin (S-25-OH-vitamin D) forekom hos én av tre etnisk norske pasienter ved et allmennlegekontor i Oslo, var forekomsten på 83 prosent hos pasienter fra Midt-Østen, Afrika og Sør Asia.

Annenhver kvinne i denne gruppen hadde nivåer på under 25 nmol/L. Vitaminnivået var relativt konstant gjennom hele året.

D-vitaminnivå var lavere hos pasienter med hodepine, og ved nivå under 50 mnol/L, var det 15 prosent som rapporterte hodepine, mot bare 5 prosent i gruppen med normale verdier av D-vitamin.

Risikofaktor
Studien (KV Knutsen m.fl.) er publisert i septemberutgaven av Scandinavian Journal of Primary Health Care. Artikkelforfatterne skriver i abstraktet at fastlegene bør opprettholde oppmerksomheten omkring D-vitaminmangel og utrede for vitaminmangel hos pasienter med hodepine, tretthet og muskel- og skjelettsmerter som er lite eksponert for sol og har lavt inntak av vitamin D i kosten.

Mangel på D-vitamin har også vært knyttet til blant annet økt risiko for kreftutvikling og til psykiske og nevrologiske lidelser.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!