Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Ber fastlegene sjekke vitamin D

Pasienter med lavt nivå av vitamin D rapporterer om tre ganger så hyppig hodepine, sammenlignet med personer med tilstrekkelig vitaminnivå. Norske forskere ber fastlegene opprettholde oppmerksomheten omkring D-vitaminmangel.

Annons:

Det er kjent at mangel på vitamin D kan gi muskelsmerter. Nå viser en norsk studie at lavt nivå av D-vitamin forekommer hos mange med ikke spesifikke muskel- og skjelettsmerter, hodepine eller tretthet – og hvor fastlegene hadde mistanke om D-vitamin-mangel.

Ikke-etnisk norske
Ikke overraskende er lavt nivå av D-vitamin vanligere hos ikke-etnisk norske. Mens et nivå på under 50 nmol/L av D-vitamin (S-25-OH-vitamin D) forekom hos én av tre etnisk norske pasienter ved et allmennlegekontor i Oslo, var forekomsten på 83 prosent hos pasienter fra Midt-Østen, Afrika og Sør Asia.

Annenhver kvinne i denne gruppen hadde nivåer på under 25 nmol/L. Vitaminnivået var relativt konstant gjennom hele året.

D-vitaminnivå var lavere hos pasienter med hodepine, og ved nivå under 50 mnol/L, var det 15 prosent som rapporterte hodepine, mot bare 5 prosent i gruppen med normale verdier av D-vitamin.

Risikofaktor
Studien (KV Knutsen m.fl.) er publisert i septemberutgaven av Scandinavian Journal of Primary Health Care. Artikkelforfatterne skriver i abstraktet at fastlegene bør opprettholde oppmerksomheten omkring D-vitaminmangel og utrede for vitaminmangel hos pasienter med hodepine, tretthet og muskel- og skjelettsmerter som er lite eksponert for sol og har lavt inntak av vitamin D i kosten.

Mangel på D-vitamin har også vært knyttet til blant annet økt risiko for kreftutvikling og til psykiske og nevrologiske lidelser.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp4

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Annonse:

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!