Ber fastlegene sjekke vitamin D

Pasienter med lavt nivå av vitamin D rapporterer om tre ganger så hyppig hodepine, sammenlignet med personer med tilstrekkelig vitaminnivå. Norske forskere ber fastlegene opprettholde oppmerksomheten omkring D-vitaminmangel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er kjent at mangel på vitamin D kan gi muskelsmerter. Nå viser en norsk studie at lavt nivå av D-vitamin forekommer hos mange med ikke spesifikke muskel- og skjelettsmerter, hodepine eller tretthet – og hvor fastlegene hadde mistanke om D-vitamin-mangel.
Ikke-etnisk norske
Ikke overraskende er lavt nivå av D-vitamin vanligere hos ikke-etnisk norske. Mens et nivå på under 50 nmol/L av D-vitamin (S-25-OH-vitamin D) forekom hos én av tre etnisk norske pasienter ved et allmennlegekontor i Oslo, var forekomsten på 83 prosent hos pasienter fra Midt-Østen, Afrika og Sør Asia.
Annenhver kvinne i denne gruppen hadde nivåer på under 25 nmol/L. Vitaminnivået var relativt konstant gjennom hele året.
D-vitaminnivå var lavere hos pasienter med hodepine, og ved nivå under 50 mnol/L, var det 15 prosent som rapporterte hodepine, mot bare 5 prosent i gruppen med normale verdier av D-vitamin.
Risikofaktor
Studien (KV Knutsen m.fl.) er publisert i septemberutgaven av Scandinavian Journal of Primary Health Care. Artikkelforfatterne skriver i abstraktet at fastlegene bør opprettholde oppmerksomheten omkring D-vitaminmangel og utrede for vitaminmangel hos pasienter med hodepine, tretthet og muskel- og skjelettsmerter som er lite eksponert for sol og har lavt inntak av vitamin D i kosten.
Mangel på D-vitamin har også vært knyttet til blant annet økt risiko for kreftutvikling og til psykiske og nevrologiske lidelser.

Powered by Labrador CMS