Taper på at mannen får kreft

Kvinner går ned i inntekt når ektemannen deres rammes av kreft. Menn opprettholder derimot sin inntekt når kona blir syk, ifølge en ny studie fra Kreftregisteret. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mari Rian Hanger

Kvinner går i snitt ned mellom åtte og ti prosent i lønn når ektemannen får kreft.

– Inntektstapet varierer med hvilken type kreft mannen fikk, og med hvor avansert sykdommen er. I snitt tilsvarer dette det man taper i inntekt når man selv blir syk av kreft, sier forsker Astri Syse i Kreftregisteret til Dagens Medisin.

Lite verdsatt omsorg
Hun påpeker at man ved egen sykdom kan benytte støtteordninger som uførepensjon og rehabiliteringspenger.

– Men ektefellen kompenseres i liten grad for tap i inntekt, da det er sjelden at man får omsorgspenger for å pleie ektemannen sin, sier Syse.

Menn blir i full jobb
Menn opprettholder imidlertid sin inntekt når kona rammes av kreft. – Det er ikke rollelikhet i Norge i dag, men likevel var resultatene overraskende, sier Syse.

Man vet ikke hva som ligger bak kvinnenes inntektstap.

– Det kan hende at hun går ned i stilling, men det kan også hende at hun går over fra å jobbe skift til dagarbeid, eventuelt at hun velger en mindre krevende jobb som dermed også er dårligere betalt, for å kunne bidra mer hjemme. Dette må det forskes mer på, sier Syse.

Rammes mest økonomisk
Resultatene viser at ektepar der mannen blir syk, taper mer penger totalt sett enn ektepar der kvinnen blir syk.

– Inntektstapet blir nok størst der høytlønnete menn mister sin inntekt, samtidig som deler av kvinnens inntekt bortfaller. Samtidig vil jo et inntektstap blant laverelønnede menn også være av stor betydning, ettersom de har mindre å rutte med i utgangspunktet, sier Syse.

Ikke tilbake til opprinnelig inntekt
I tillegg ser man at i tilfeller der mannen får diagnostisert avansert kreft, går kvinnen ikke tilbake igjen i opprinnelig inntekt når mannen er død.

– Dermed rammes disse kvinnene i ekstra stor grad, sier Syse. 
 

Powered by Labrador CMS