Bedre diagnostikk av hjernesvulster Foto: Illustrasjon:Rikshospitalet

Bedre diagnostikk av hjernesvulster

I dag er diagnostiseringen av hjernesvulster i stor grad avhengig av legen som analyserer MR-bildene. Ved hjelp av automatiserte datamodeller kan diagnosen bli mer sikker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mari Rian Hanger

Personer med mistanke om hjernesvulst vil bli henvist til en MR-skanner.
MR-bildene vil så inngå i vurderingen av videre behandling. .
– Selv om de fleste leger er flinke til å tolke bildene, kan det være vanskelig å bestemme hvor ondartet svulsten er, og skille mellom svulsten og friske nærliggende strukturer som store blodårer. Diagnosen avhenger dermed av legen som stiller diagnosen, og av hvilket utstyr som brukes, sier forsker og fysiker Kyrre Eeg Emblem.
For sent
I verste fall kan dette føre til at legen tror svulsten er mindre farlig enn den er.
– Dermed settes kanskje ikke behandling inn raskt nok, eller gjøres mer radikal enn det som er nødvendig. Dette er alvorlig, siden levetiden ved en hjernesvulst kan variere fra noen måneder til flere tiår, sier Emblem.
Derfor har han i sitt doktorarbeid jobbet for å utvikle metoder som er mer objektive, og mindre avhengig av hvordan man tolker svulstens alvorlighetsgrad.

Måler likt hver gang
Et dataprogram sammenligner automatisk MR-bildene fra en ny pasient med informasjon og erfaringer fra hundrevis av tidligere pasienters MR-undersøkelser.
– Dataprogrammet måler en rekke parametere hver gang. Sensitivitet og spesifisitet er like god som når en lege vurderer bildene, men programmet har i tillegg den fordelen at det måler nøyaktig likt hver gang og gjør analysen mye raskere, sier Emblem.
Programmet måler blant annet blodgjennomstrømmingen i svulsten, størrelsen på svulsten, og skiller mellom naturlige strukturer og strukturer som er tegn på kreft.
– Programmet vurderer store mengder ulik informasjon på én gang, og regner seg fram til mest sannsynlige alvorlighetsgrad, sier Emblem.
Brukes ved Rikshospitalet
Dataprogrammet kan også brukes under og etter operasjon, og under og etter cellegift og strålebehandling, for å se hvordan det går med svulsten og med pasienten.
– Programmet er allerede i bruk ved Rikshospitalet, men vi jobber stadig med å utvikle det videre. Legene på Rikshospitalet er flinke til å ta i bruk ny behandling og nye teknikker raskt, sier forskeren, som etter avlagt doktorgrad flytter til USA for å jobbe videre med prosjektet på Harvard University i Boston.
Via Medinnova på Rikshospitalet har forskergruppen inngått samarbeid med kommersielle aktører og planen er at første versjon av programmet skal være ferdigstilt som et produkt i løpet av året. 

Les om økning av hjernesvulst hos kvinner her.
 

Powered by Labrador CMS