Kamp om presidentvervet

Både Torunn Janbu og Jan Emil Kristoffersen ønsker å bli Legeforeningens neste president. Janbu innehar vervet, mens Kristoffersen leder Allmennlegeforeningen og er medlem av sentralstyret. Overlegeforeningen støtter utfordreren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


President Torunn Janbu valgte, til manges overraskelse, å kunngjøre like før jul at hun ønsker to nye år som president. Dette gjorde hun i sitt julebrev som ble sendt til foreningens medlemmer lille julaften. Dette førte til at Jan Emil Kristoffersen samme dag offentliggjorde sitt kandidatur.
Det er med andre ord grunn til å tro at det blir en spennende valgkamp før valget som skjer i Bodø i juni. Overraskende er det at Overlegeforeningen støtter Kristoffersen. Dette gjør også et samlet styre i Allmennlegeforeningen.
Overlegene støtter utfordreren
Lederen for Overlegeforeningen (OF), Arne Refsum, bekrefter overfor Dagens Medisin at overlegene støtter Jan Emil Kristoffersens kandidatur. Dette ble meddelt den sittende presidenten tidligere i desember.
- Det har vært en generell holdning i OFs styre om at regelen om seks år som president i Legeforeningen bør være en unntaksbestemmelse. Fire år bør være normen. Dette er hovedgrunnen til at vi støtter Jan Emil Kristoffersens kandidatur. Samtidig tror vi at Kristoffersen vil være mer tydelig i mediene enn dagens president, og det trenger vi i Legeforeningen, sier Refsum.
Ylf har ikke bestemt seg
Yngre legers forening (Ylf), ved leder Hege Gjessing, har ikke bestemt seg for hvem de vil ha som president.
- Vi mener det er alt for tidlig å ta standpunkt i denne saken allerede nå når valget er i juni. Vi er svært godt fornøyd med jobben Torunn Janbu gjør, og jeg får tilbakemeldinger om dette fra mange sykehusleger. På den andre siden er det få sykehusleger som foreløpig kjenner Jan Emil Kristoffersen og hans program for en eventuell presidentperiode, sier Gjessing.


Jan Emil Kristoffersen:

Legeforeningens nærvær er nødvendig på mange arenaer i tiden som kommer.

- Jeg er opptatt av at det venter store utfordringer for både Legeforeningen og for helsesektoren, sier utfordreren til presidentvervet, Jan Emil Kristoffersen.
- Vi er blant annet i en situasjon hvor helseministeren har spilt inn at han ikke ønsker flere leger inn i spesialisthelsetjenesten, og vi har store kull med leger som snart er ferdig utdannet, begrunner Kristoffersen.
Inn på mange arenaer
- Legeforeningen går nå inn for at utdanningsstillinger i sykehus skal gjøres til faste stillinger - og dette er et viktig og nødvendig grep. Det er dessuten behov for å opprette flere allmennlegehjemler slik at befolkningen får helsetjenester på alle nivåer i rammer som understøtter godt legearbeid, sier Kristoffersen.
Torunn Janbus utfordrer til presidentjobben viser til de store reformene som er varslet, blant annet samhandlingsreformen, og et NAV som ikke har funnet sin form. - Det gjør at Legeforeningens nærvær er nødvendig på mange arenaer i tiden som kommer.
Godt forberedt
Kristoffersen føler seg godt rustet til å ta på seg presidentvervet: - Jeg har fått mye erfaring som leder av allmennlegene i de siste fire årene, og styredeltakelse i flere år før den tid.
Hans første tillitsverv lokalt ligger 25 år tilbake i tid. - Mange år som forhandler i tariffutvalget, og denne perioden i sentralstyret, har gjort meg stolt over den profesjonelle organisasjonen som Legeforeningen er, både politisk og administrativt. Jeg er imponert over hvilke ressurser foreningen har til rådighet gjennom medlemsmassen, og disse vil jeg bruke aktivt.
Bedt om å stille
Kristoffersen sier at beslutningen om å stille seg til rådighet ved presidentvalget på vårens landsstyremøte, har modnet frem over tid.
- Jeg har fått mange henvendelser om å stille. Disse har kommet fra mange og såpass ulike hold i foreningen at jeg velger å stille meg til disposisjon. Så er det opp til Landsstyremøtet i 2009 å avgjøre.


Torunn Janbu:

Nå går jeg til valg som president for en godt samlet forening med stor takhøyde som arbeider målrettet for viktige saker og spørsmål for helsetjenesten.

- Arbeidet som president i Legeforeningen er utfordrende og viktig på mange plan, sier den sittende presidenten i Legeforeningen, Torunn Janbu.
- Mitt mål da jeg ble valgt første gang, var å styrke den fagmedisinske akse i foreningen og samle Legeforeningen for å oppnå økt politisk innflytelse i en tid der leger som yrkesgruppe er under press. Nå går jeg til valg som president for en godt samlet forening med stor takhøyde som arbeider målrettet for viktige saker og spørsmål for helsetjenesten, begrunner Janbu.
Setter dagsorden
Hun minner om at det tar tid å etablere kontakt med viktige beslutningstakere og bygge nettverk. - Jeg opplever nå at Legeforeningen har god og daglig nytte av mitt nettverk både nasjonalt og internasjonalt. Vår arbeidsform er bred involvering av tillitsvalgte og fagpersoner.
- Vi har gjennomført prosjekter på viktige områder. Når Legeforeningen på denne måten evner å samle seg og levere bidrag, enten det gjelder klinisk virksomhet, forskning eller innvandrerhelsetjeneste - ja da setter vi også politisk dagsorden og er godt synlig i den helsepolitiske debatten. 
Vil styrke innflytelsen
De fagmedisinske foreningene har blitt en tydelig og viktig del av foreningen, sykehusene har fått eget forhandlingssystem, vi er i gang med en stor satsing på forskning, fastleger og avtalespesialister har fått på plass viktige avtaler og utfordringene følges tett fremover. Vi er i gang med nyskapende arbeid om spesialistutdanning og turnus.
Mitt mål er å fortsette arbeidet med å øke Legeforeningens innflytelse - det skaper også god helsetjeneste for pasienter og pårørende.

Dagens Medisin 01/09  

Powered by Labrador CMS