Smertemedisin uten opioider

Et nytt legemiddel som brukes i behandling av sterke kroniske smerter er nå godkjent i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det nye legemiddelet tilhører en gruppe av smertelegemidler som er ulik opioider, og kalles type N kalsiumkanalblokkere. Prialt er et intratekalt (sprøytes inn i ryggmargen) smertestillende legemiddel, og er det første EU-registrerte smertelegemiddelet uten opioidbase for intratekal behandling av sterke kroniske smerter.

Potent
- Dette er et helt nytt prinsipp og en ny oppdagelse. Etter hva jeg kjenner til er dette-i en dyremodell-tusen ganger mer potent enn morfin. Det betyr imidlertid ikke at det er tusen ganger mer effektivt ved bruk på mennesker, sier Ivar Aursnes, professor ved Institutt for Farmakoterapi ved Universitetet i Oslo. Aursnes sier at eventuelle bivirkninger er oppgitt til å være blant annet ustø gange, svimmelhet, forvirring og kvalme, og at intratekal behandling med dette medikamentet, som med andre legemidler som blir tilført på denne måten, medfører enn viss fare for hjernehinnebetennelse.

- Dette kommer nok til å bli mye brukt, spesielt ved smertefulle tilstander hos pasienten, og kan også være nyttig i behandling av trafikkofre med store smerter sier han til Dagens Medisin.

Fra snegle
- En tropisk havsnegle, Conus Magus,  er utgangspunktet for utviklingen av dette legemiddelet. Væsken som denne sneglen skyter ut for å lamme fisk, slik at denne kan spises hel, er av forskere brutt ned til små bestanddeler som kalles peptider. Man oppdaget at peptidene hindret enkelte nerveceller i ryggmargen fra å sende signaler til hjernen, og forskerne syntetiserte altså dette i et legemiddel med samme virkningsmekanisme som disse peptidene.

Andre smertebehandlende leger Dagens Medisin har snakket med synes det er for tidlig å uttale seg om dette legemiddelet, men beskriver middelet som interessant. 

Powered by Labrador CMS