NEI OG JA: Ap og Ingvild Kjerkol lanserte før helgen sitt løfte om at ingen henvisninger skal avvises i barne- og ungdomspsykiatrien. Den 8.mars stemte Ap ned et forslag om det samme, da det var til behandling i Stortinget Foto: Arkivfoto

NEI OG JA: Ap og Ingvild Kjerkol lanserte før helgen sitt løfte om at ingen henvisninger skal avvises i barne- og ungdomspsykiatrien. Den 8.mars stemte Ap ned et forslag om det samme, da det var til behandling i Stortinget

Foto: Arkivfoto

Ap stemte ned eget valgløfte om psykisk helse

Ap lover at ingen henvisninger av barn og unge i psykiatrien skal avvises. Men for seks uker siden vendte de tommelen ned for det samme forslaget, i Stortinget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det var Senterpartiet og SV som fremmet representantforslagene som Ap den 8. mars stemte ned - men som partiet fredag lanserte som et nytt løfte, og som helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, fortalte om i et intervju med Dagens Medisin:

– Alle som henvises skal vurderes, og ingen henvisninger skal avvises, sa Kjerkol til Dagens Medisin fredag.

Les også: Sp ut mot Ap etter valgløfte

Forslaget fra Senterpartiet (Sp), som Ap stemte ned i mars, var slik:
Stortinget ber regjeringen utrede innføring av en plikt for barne- og ungdomspsykiatrien til å gi en vurdering av alle henvisninger og nødvendige videre tiltak.

Sp og SV fremmet videre følgende forslag, som Ap også stemte ned:

Stortinget ber regjeringen sikre lik og forsvarlig saksbehandlingspraksis i barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) og at alle henvisninger blir vurderte av ledere i BUP med spesialistkompetanse. Stortinget ber videre regjeringen om at barn og unge må sikres betre informasjon om rettighetene sine.

Kjerkol sa til Dagens Medisin fredag:
– Det er ikke sikkert at det er spesialisert behandling som trengs for hver ungdom. Men vi ønsker at spesialistene her skal stå i front når barn og unge blir henvist. Kvaliteten må opp, sa hun.

I Aps partiprogram heter det:
«For å styrke spesialisert psykisk helsevern vil Arbeiderpartiet: Plassere spesialistene i front, slik at erfarne spesialister vurderer alle henvisninger og henter alle inn til en vurderingssamtale».

På spørsmål til Kjerkol, om hvorfor de har endret mening, svarer hun at hun mener forslaget om spesialister som ble fremmet av Sp og SV, ikke handler om samme sak.

–  Dette er et forslag hvor stortinget skal diktere helt detaljert inn på hver avdeling i BUP «at alle tilvisingar blir vurderte av leiarar i BUP med spesialistkompetanse». Det er søkt å sammenligne det med at Arbeiderpartiet ønsker spesialistene i front i møte med barn og unge. Vi stemte ikke for en sånn detaljstyring av hver enkelt BUP avdeling. Flere spesialister i front krever mer enn direktiv og detaljstyring fra stortinget, skriver Kjerkol i en epost til Dagens Medisin.
Kjerkol kommenterer forøvrig ikke at de stemte ned forslaget om at ingen henvisninger skal avvises.

Powered by Labrador CMS