«Anonyme» klamydiaresepter
Leger skriver ut såkalte dobbeltresepter på klamydiabehandling - slik at pasientpartnere får behandling uten å ha vært i kontakt med legen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Leger skriver ut resepter på klamydiabehandling til pasienter de aldri har møtt. Ifølge tall fra Reseptregisteret hentes det ut mange tusen flere resepter på klamydiabehandling enn antallet pasienter som har fått diagnosen: Pasienter med klamydia får med seg medisin til sin partner; en såkalt dobbeltresept.
- Utfordringen er å få tid til partnervarsling, skriver Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i en kommentar i denne utgaven av Dagens Medisin.
Kommet for å bli
Aavitsland, som også er lege ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo, har vært skeptisk til praksisen med å sende med pasienten en resept til partner, men skriver i sin kommentar at dobbeltresepten ved klamydia har kommet for å bli. Ifølge Aavitsland viser tall fra Reseptregisteret at det hentes mange tusen flere resepter på standard klamydiabehandling enn antallet pasienter som har fått mikrobiologisk diagnose.
I artikkelen i Dagens Medisin viser Aavitsland til forskning som sier at denne praksisen fører til at flere partnere fikk behandling, og færre pasienter ble reinfisert.
Gir ikke dobbeltresepter
Overlege Trine Kjus Brumoen ved Olafiaklinikken i Oslo sier at de aldri gir ut dobbeltresepter. Klinikken er Nordens største poliklinikk for seksuelt overførbare sykdommer.
- Ved Olafiaklinikken har vi derfor ressurser til smitteoppsporing - og erfarne sykepleiere som er flinke til dette. Det er nemlig ikke alltid like enkelt. Smitteoppsporing, og det at man ikke gir dobbeltresept på klamydiabehandling, er felles for alle klinikker for seksuelt overførbare infeksjoner i Europa. Når partnere undersøkes før de får behandling, bedres muligheten for smitteoppsporing. I tillegg unngår man å forskrive antibiotika til en partner som i verste fall er allergisk overfor legemiddelet. Dessuten får man sjekket vedkommende for andre seksuelt overførbare infeksjoner samt en mulighet til samtale og informasjon, sier Brumoen.
Ikke ulovlig
Ifølge Helsetilsynet er det ingen spesifikke regler som taler for at det ikke er tillatt å skrive ut slike dobbeltresepter. - Dette handler om den enkelte leges forsvarlighetsvurdering, sier seniorrådgiver Kristin Cordt-Hansen i Helsetilsynet til Dagens Medisin.
I 2006 ble det diagnostisert 21.259 tilfeller av genital chlamydiainfeksjon i Norge. Dette er en økning på 6,1 prosent fra 2005.
Årets tall er det høyeste antallet tilfeller diagnostisert noen gang i Norge.
- Må tenke nytt
Informasjon og oppfordringer om klamydiatesting når ikke høyrisikogruppen. Flere unge under 25 år får sykdommen, men tester seg ikke oftere.
Folkehelseinstituttet oppfordrer helsetjenesten til å prioritere klamydiatesting blant unge - og presiserer viktigheten av å øke test-aktiviteten blant unge menn.
- Det er vanskelig å si hvorfor man ikke har nådd de unge. Her har man ikke lyktes i å nå målgruppen; de under 25 år. Mange oppsøker ikke lege, så her må helsetjenesten tenke nytt, sier rådgiver Hilde Kløvstad i Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.
Flest kvinner
- Testing blant de unge bør prioriteres. Riktig nok har vi hatt en økning i antall tester på 13 prosent siden 2000, men det er i utgangspunktet ingen økning i antall tester fra 2005 til i fjor.
Til tross for aktivt informasjonsarbeid rettet mot de unge - med oppfordring om testing - har tilfellene av genitale chlamydia-infeksjoner i denne gruppen økt, mens antallet som tester seg, ikke øker, sier Kløvstad til Dagens Medisin.
Av dem som ble diagnostisert i fjor, var 70 prosent kvinner, opplyser Kløvstad.
Størst økning blant tenåringene
Aldersgruppene under 25 år utgjorde 66 prosent av tilfellene i 2005, 39 prosent i aldersgruppen 20-24 år, og 27 prosent i aldersgruppen 15-19 år.
Sistnevnte aldersgruppe hadde den høyeste prosentvise økningen i antall tilfeller fra 2005 til 2006.
Se også: Partnervarslingen kan effektiviseres
Dagens Medisin 09/07