AMK stoler mer på telefonen enn eget nett
Det lukkede kommunikasjonsnettet for helsetjenesten blir avlyttet. Resultatet er at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og ambulansesjåførene ofte foretrekker mobiltelefonen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Helsemyndighetene har hatt store ambisjoner for Helseradionettet - et felles lukket kommunikasjonsnettverk i helsetjenesten - men utenfor departementet er det færre som tror på dette sambandssystemet. Radiosignalene er så lett å overvåke at flere AMK-er og ambulansesjåfører velger mobiltelefonen i stedet.
Og hva skjer når Legevakten og ambulansetjenesten skal snakke sammen? - Da plukker vi opp telefonen og ringer 113, forteller seksjonsoverlege Knut Melhus ved Oslo skadelegevakt.
Velger mobilen
Ifølge forskriftene fra Helse- og omsorgsdepartementet er helseforetakene og kommunene ansvarlige for at både AMK og legevakt er «tilgjengelig i et felles, lukket, enhetlig og landsdekkende kommunikasjonsnett». Her er det imidlertid et stort avvik mellom forskrift og virkelighet.
Allerede i 2004 kom Datatilsynet med et pålegg om å kontrollere bruken av konfidensiell informasjon på sambandet. Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) svarte med et rundskriv til de regionale helseforetakene og kommuner som inneholdt følgende forslag: Bruk mobiltelefonen!
Frykter avlytting
- Tidligere var det jo ulovlig å avlytte Helseradionettet, men nå kan i prinsippet hvem som helst som har lyst, sitte hjemme i sin egen stue og lytte til sambandet vårt. Derfor har vi blitt nødt til å begrense bruken av radio, forteller daglig leder Wibeke Krokås ved AMK i Bergen.
Hun understreker at det er hensynet til personvernet som gjør at de blir nødt til å kutte ned på radiobruken. Men AMK kan også benytte seg av mobiltelefonen for å gi ambulansesjåførene viktig informasjon. - AMK sender over et kartkoordinat til ambulansen. Sammen med kartet kan vi også legge ved detaljerte opplysninger om hendelsen, forteller Krokås.
Beskytter personvernet
Denne bruken av kartsystemet bekreftes også av seksjonsoverlege Petter Gjertsen ved AMK Telemark/Vestfold.
- Radiosystemet er et lukket nett, men vi vet at mange lytter ulovlig. Vi sender detaljene i saken sammen med kartkoordinatet, for vi ønsker jo å beskytte personvernet, forteller Gjertsen.
Han understreker samtidig at radiosystemet i hans distrikt er essensielt for samhandlingen mellom AMK og ambulanse.
Mens vi venter på nødnettet…
Flere kilder ved akuttmedisinske kommunikasjonssentraler nevner det nye nødnettet som snart skal innføres i Norge. Løsningen skal inkludere helsetjenester, politi og redningsmannskap, være kryptert og overvåkingssikkert - og fungere også opp mot mobiltelefoner.
Lanseringen av nødnettet har blitt utsatt flere ganger, og det er fortsatt usikkert når det nye systemet vil være klart til bruk.
- De første brukerne i østlandsområdet kan komme i gang tidligst i juni 2008. Deretter følger noen flere områder senere på året. Men når hele landet kan bruke nødnettet, er svært vanskelig å si, forteller markedssjef Cecilie Løken i Direktoratet for nødkommunikasjon.
Dyrt uten garantier
Det nye nødnettet har vært planlagt i flere år, men har møtt på mange forsinkelser underveis. I løpet av prosessen har også prislappen på systemet skuttt i været. Når driftsutgifter for de første 20 årene legges til, har prislappen økt fra 3,6 milliarder kroner til 7,7 milliarder kroner.
Løken forsikrer at problemet med avlytting vil være løst med det nye kommunikasjonssystemet, men vil ikke gi noen absolutte garantier.
- Nødnettet vil være digitalt og kryptert slik at det vil være svært komplisert å trenge inn i. Vi har lagt stor vekt på sikkerheten i dette systemet, men noen absolutte garantier kan man aldri gi, sier Løken.
Dagens Medisin 17/07