Foto:

Helse Nord: Flertallet av uønskede hendelser skyldes ikke Babcock

– Et mindretall av hendelsene som er beskrevet i rapporten fra UNN må tilskrives mangel på ambulansefly og tekniske utfordringer, oppgir det regionale helseforetaket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Den første versjonen av denne saken publisert 11.12.2019 15.10 henviste til en pressemelding fra Helse Nord som tilskrev to av de åtte uønskede hendelsene i helgen manglende beredskap. I en ny pressemelding onsdag ettermiddag oppgir Helse Nord at dette gjelder "et mindretall av hendelsene". Saken er oppdatert.

– Vi gjør det som er mulig for å sikre beredskap og tilgjengelighet, sa fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord i onsdagens pressebrief om situasjonen for luftambulansen. 

Lørdag meldte Luftambulansetjenesten HF at fem av de nye ambulanseflyene til Babcock Scandinavian AirAmbulance AS var satt på bakken av sikkerhetsmessige årsaker. Tirsdag opplyste Helse Nord at det vil holdes daglige pressebriefer frem til krisen er løst. 

Fagdirektør Tollåli oppga at Helse Nord nå har gått gjennom de åtte uønskede hendelsene som ble meldt inn i løpet av helgen.

– I ett av tilfellene skyldes den uforholdsmessig lange tiden fra AMK ble varslet til pasienten var framme på sykehus, en intern svikt i koordineringen og ikke mangel på luftambulanse. Et annet oppdrag som står beskrevet i rapporten, opplevde noe tidsforsinkelse på grunn av dårlig vær og besetningsmangel, sa Tollåli.

Helse Nord har publisert en fullstendig liste over hendelsene på sine nettsider og skriver:

– Et mindretall av hendelsene som er beskrevet i rapporten fra UNN må tilskrives mangel på ambulansefly og tekniske utfordringer. Dette medførte en forsinket håndtering sammenlignet med normaldrift på tidskritiske hendelser, og er noe Helse Nord tar svært alvorlig.

– Mange oppdrag

– Det siste døgnet har det vært mange oppdrag. Alle oppdrag i nord har blitt løst, sa Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord.

Han viste til at været har vært utfordrende onsdag, slik det var ventet.

Vorland oppga at det har skapt utfordringer for bilambulanser, men at situasjonen er under kontroll.

– Vi har ikke hatt store uregelmessigheter.

Det er også meldt om dårlig vær det neste døgnet.

– Lavere kortbanekapasitet

Administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulanse HF opplyste at seks av de ordinære ambulanseflyene er i beredskap, i tillegg til at Babcock har hentet inn tre fly og et jetfly.

– Vi har satt inn fire ressurser for å erstatte tre fly på bakken, sa Juell.

– Det er ikke normal beredskap fordi vi har lavere kortbanekapasitet, men det dekkes av Forsvarets Bell-helikopter.

Har kontakt med tidligere operatør

Juell oppga at operatøren Babcock jobber med å løse problemene, men at Luftambulanse HF også har kontakt med den gamle operatøren Lufttransport og Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet har tidligere sagt til NRK at det kan ta måneder å få de gamle ambulanseflyene på vingene igjen.

– Vi jobber parallelt med å sikre ressurser frem mot jul og i julen om det skulle være nødvendig.

Powered by Labrador CMS