Alle trapper opp, unntatt Akademikerne

Akademikerne er som kjerringa mot strømmen i kommunal sektor og trapper ikke opp streiken. De føler seg tvunget ut i streik.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

KOMMUNEOPPGJØRET: LO kommune og Unio trappet i dag tidlig opp streiken, og nå streiker nesten 45.000 kommunalt ansatte  i kommunesektoren. Unntaket er i Oslo kommune, der det ble en forhandlingsløsning på overtid 28. mai.
LO, med det mektige Fagfagforbundet i spissen, har tatt ut ytterligere 15.000 kommunalt ansatte medlemmer i streik, mens Unio kjører 11.000 nye ut i konflikt. Hovedkravet er krystallklart: sentrale forhandlinger.
Akademikerne føler seg tvunget
Streikeleder og leder i Akademikerne kommune, Ole Jakob Knudsen, sier til Dagens Medisin nå på morgenkvisten at de ikke trapper opp streiken.Denne hovedsammenslutningen har fortsatt bare rundt 300 medlemmer i Østfold i streik.
– Vi ble tvunget ut i streik fordi meklingsmannen ikke kom så lagt at det ble lagt frem en skisse. Det er ingen ting, verken i fellesbestemmelsene eller pensjonen, som gir oss grunn til å streike. Vi ville vært fornøyd med bare lokaloppgjøret til høsten, sier Knudsen.
Lokale forhandlinger
Alle deres medlemmer, unntatt 200 lærere, får sin lønn fastsatt gjennom lokale forhandlinger.
Streiken fortsetter dermed på samme nivå, med det tidligere uttaket i Østfold-byene og Østfold fylkeskommene.
– Har dere leger i streik?
– Nei, vi har foreløpig tatt ut bare andre yrkesgrupper, sier siviløkonomen.
Unio øker presset
Fra i dag tidlig trappet Unio opp KS-streiken opp med cirka 11.200 medlemmer på steder som allerede er rammet; det vil si i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Ullensaker. De fleste medlemmene her er nå i streik. Unio har utvidet streiken ved å ta ut medlemmer også andre steder.
KS-streiken omfatter nå over 17.000 Unio-medlemmer i sykehjem, hjemmesykepleie, ergo- og fysioterapitilbud, kommunal administrasjon, videregående skoler, grunnskoler og barnehager.
– Vi vil ha sentrale forhandlinger, sier Unios streikeleder Anders Folkestad til NRK TV i dag tidlig. Han røpet ikke med ett ord hva som må til for å få slutt på streiken.
LO trapper også opp
Fagforbundets medlemmer som gikk ut i streik i dag tidlig, jobber i de samme kommunene som ble tatt ut i streiken første fase 28. mai. Nå er imidlertid flere nye yrkesgrupper berørt – blant andre flere tusen ansatte i kommunale barnehager og skolefritidsordninger.
Fagforbundets krav er at alle arbeidstakere skal få et likt, generelt kronetillegg. De vil ha minstelønn, 320.000 kroner for dem med full ansiennitet, en kraftig økning i ulempetilleggene samt uttelling for kompetanse og lederansvar. 
– Nå øker vi trykket. Vi har mye mer å gå på, uttalte forbundsleder Jan Davidsen da forbundet varslet KS om opptrappingen.
Også her er sentrale forhandlinger et hovedkrav.

Venter på riksmeklingsmannen

KS opplyste i går at forhandlingsleder Per Kristian Sundnes jobber for å finne en løsning på konflikten mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene. Det har ikke vært kontakt mellom partene siden 17.000 kommuneansatte ble tatt ut i streik sist fredag.
– Partene snakker sammen når det er grunn til å møtes. Til nå har det ikke vært grunnlag for dette. Men i en slik situasjon vil partene snu alle steiner for å finne en løsning vi kan enes om, sier forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes, ifølge nettstedet til KS.

Han sier at hvis partene skal møtes, må det skje på meklingsmannens initiativ.
– Når vi er i konflikt, er det vanlig prosedyre at all kontakt går gjennom meklingsmannen. Han er bindeleddet mellom partene og kaller dem sammen når han mener det er grunnlag for det, sier Sundnes.

Forhandlingsstatus

Dette er status for tariffoppgjørene i offentlig sektor:
Oslo kommune:
enighet
Staten:
enighet

Sykehus (Unio):
streikeløsning
Sykehus (Akademikerne/legene):
forhandlinger pågår
Kommunene:
streik

Mer tariffstoff

Dagens Medisin følger fremdriften i de forskjellige tariffoppgjørene.
Se alle artiklene her.

Powered by Labrador CMS