– Akson er et av norgeshistoriens største IKT-prosjekter. Ambisjonene og summene er høye, men prosjektet er preget av stor usikkerhet og faglig uenighet, sier legepresident Marit Hermansen.

Foto:

Legeforeningen krever høring om Akson

– For pasientene er konsekvensene store. Vi mener prosjektet må endre kurs før det er for sent, sier legepresident Marit Hermansen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Saken er oppdatert kl 12:05 med kommentar fra forbundsleder i Norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Som Dagens Medisin skriver vil Sp, Ap og SV tvinge regjeringen til å avholde offentlig høring om Akson.

– Det som trengs nå, er en skikkelig prosess som kan gjenskape tillit. Forhåpentligvis vil en skikkelig høringsrunde gi innspill som fører til at omfang, kompleksitet og varighet i prosjektet reduseres - slik at samlet risiko senkes, uttalte Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap, til Dagens Medisin.  

Også Abelia krever en offentlig høring. 

– Det er allerede berammet en høring om e-helseloven i september, og en høring om Akson kan legges sammen med den. Prosjektet kan uansett ikke fortsette i sin nåværende form, såpass burde nå være opplagt, uttalte Tarje Bjørgum,  leder for bærekraft og helse i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, til Dagens Medisin.

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her.

Nå melder også Legeforeningen seg på kravet om en offentlig høring.

–  Akson er et av norgeshistoriens største IKT-prosjekter. Ambisjonene og summene er høye, men prosjektet er preget av stor usikkerhet og faglig uenighet, skriver legepresident Marit Hermansen i et innlegg på Facebook.

– For pasientene er konsekvensene store. Vi mener prosjektet må endre kurs før det er for sent. En revurdering av Akson er også i tråd med anbefalingen fra den eksterne evalueringen. Nå er det behov for å ta en fot i bakken og få saken best mulig opplyst. En grundig prosess gir også tillit. Derfor ønsker Legeforeningen en høring om Akson, heter det fra Hermansen.

Norsk sykepleierforbund (NSF) mener imidlertid at Akson er godt nok utredet:

– Vi er opptatt av å få bedre digitale løsninger i de kommunale helse- og omsorgstjenestene som kommer pasient, pårørende og helsepersonell til nytte. Vi mener dette haster, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen til Dagens Medisin. 

– Akson har vært grundig utredet, og aktuelle interessenter har vært involvert og hørt. Dersom det bestemmes at det skal være en høring vil vi selvfølgelig delta i den, sier hun.

Powered by Labrador CMS