Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

KREVER HØRING: - Det er allerede berammet en høring om e-helseloven i september, og en høring om Akson kan legges sammen med den. Prosjektet kan uansett ikke fortsette i sin nåværende form, såpass burde nå være opplagt, sier Tarje Bjørgum i Abelia.

Krever Akson-høring: – Vi er meget opprørte

–  Det er ikke en eneste sektor som holder på slik. En høring er helt på sin plass. Man har holdt på åtte år og utredet for titalls millioner, når dette kunne ha vært fikset for lenge siden.

Publisert: 2020-08-17 — 15.02
Denne artikkelen er over to år gammel.

Dette sier Tarje  Bjørgum, som er leder for bærekraft og helse i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, som har over 2.400 medlemmer. 

Foreningen har lenge vært sterkt kritisk til hvordan Direktoratet for e-helse jobber, og særlig det kommunale journalprosjektet Akson.

Nå krever også foreningen, i likhet med Ap og Sp, at Akson-prosjektet sendes til høring.

LES OGSÅ
Krever høring om journalprosjekt

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her.

Som Dagens Medisin skriver, vil ikke helseminister Bent Høie (H) sende Akson til høring, noe som kan være et brudd på utredningsinstruksen, ifølge førsteamanuensuis ved juridisk fakultet, UiO, Jon Christian Fløysvik Nordrum.

LES OGSÅ
Vil ikke sende milliardprosjekt på høring – får kritikk av juss-ekspert

Tarje Bjørgum sier de nå er svært opprørte.

– Hovedutfordringen er at konseptvalget er feil, det er ikke det mest samfunnsøkonomisk lønnsomme som er valgt. Her har man gått seg bort på veien. Det virker ikke som om statsråden har blitt forelagt en realistisk vurdering av hvilke alternativer som finnes til måloppnåelse. Dette bekreftes bare av sommerens mange debatter, og er også noe den eksterne kvalitetsikreren er inne på, sier Bjørgum.

–  Ingen er imot at det skal satses på ehelse i kommunene. Det haster som bare det. Men det finnes tilnærminger som vil være bedre, raskere, billigere og langt mer fremtidsrettet for pasienter og helsetjeneste. Det handler om å sikre at data flyter mellom de ulike aktørene som trenger det. Da må vi tilrettelegge for innovasjon. Det de gjør nå gjør ikke det.

–  Når Høie sier at risikoen er «tatt ned» ved å dele opp anskaffelsen, har han da skjønt hva det handler om? Har han egentlig fått alle opplysningene han skal ha, underveis? Hvem er det som egentlig bestemmer og trekker i snorene? Alt dette er helt nødvendig å følge opp i en stortingshøring der alle kortene legges på bordet. Jeg er helt enig med Aps Ingvild Kjerkol som sier at vi må gjenskape tilliten. Vi er meget opprørte, dette er overhodet ikke i nærheten av intensjonen i helsenæringsmeldingen, sier han til Dagens Medisin.

Han mener også at næringslivet over tid har forsøkt å si ifra, men sier de ikke er blitt lyttet til.

–  Men vil ikke en stortingshøring forsinke prosjektet ytterligere?

–  Det er allerede berammet en høring om e-helseloven i september, og en høring om Akson kan legges sammen med den. Prosjektet kan uansett ikke fortsette i sin nåværende form, såpass burde nå være opplagt, sier han.

 –  Det er forøvrig litt en litt underlig forklaring fra Høie om at dette er et prosjekt i kommunal regi. Staten har én hånd i godt grep om rattet og en fot trykket på gasspedalen, mens mange kommuner trykker på bremsen. Flere kommuner har bedt om mer og bedre informasjon. Det er blant de mange tingene jeg synes helse- og omsorgsdepartementet, med Direktoratet for e-helse, bør lytte bedre til, heter det fra Bjørgum.

Direktoratet for e-helse og direktør Christine Bergland har tidligere svart på kritikk om at de ikke lytter til innspill, og avvist denne. Hun har betonet at de prioriterer  møter med aktørene høyt.

Les mer her:– Har stor forståelse for at helsepersonell blir utålmodige

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Ellen Nergard 17.08.2020 16.12.10

  Overlege

  På Helsepartiets ‘mini-Arendalsuke’ sist fredag hodt flere talere svært gode innlegg om Akson, og hvorfor det systemet ikke vil fungere, selv om prisen blir redusert til en liten brøkdel av 22 milliarder.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!