Nicholas Wilkinson (SV), Kjersti Toppe (Sp) og Ingvid Kjerkol (Ap) vil tvinge regjeringen til å avholde offentlig høring om Akson, som er beregnet til å koste 22 milliarder kroner. Helseminister Bent Høie (H) sier han ikke vil sende prosjektet til høring.

Foto:

Vil tvinge regjeringen til å gjennomføre høring om milliardprosjekt

–  Det er sjelden at Stortinget må gå til et sånt skritt, og jeg har ikke opplevd det før. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Det er absurd.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dette sier helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe. Helseminister Bent Høie (H) sier han ikke vil sende Direktoratet for e-helses forslag om den kommunale journal- og samhandlingsløsningen Akson til høring.

Nå vil Sp, sammen med Ap og SV, tvinge regjeringen til å avholde offentlig høring om prosjektet, som er beregnet til å koste 22 milliarder kroner.

Dagens Medisins artikler om Akson og En innbygger En journal er samlet her

– Vi må nå tvinge regjeringen til å gjøre den helt opplagte jobben med å følge sin egen instruks. Det er egentlig ikke Stortingets oppgave, men her må vi hjelpe regjeringen fordi de ikke vet sitt eget beste. Når det først er så galt som dette, er det innlysende at vi må hjelpe regjeringen. Jeg ser for meg et forslag til trontaledebatten så snart Stortinget kommer sammen igjen, sier Toppe.

– Som «Javel, herr statsminister»
Som Dagens Medisin skriver, kan verken Direktoratet for e-helse, Helse- og omsorgsdepartementet eller Finansdepartementet svare på om de har fulgt reglene som gjelder for å unnlate å ha offentlig høring.

Til dette er Toppes kommentar:

– Dette er jo som javel herr statsminister, sier hun, og viser til den britiske komiserien.

–  De har latterliggjort seg selv med denne departements-hoppingen. Dette fremstår som en føljetong i bortforklaringer og ansvarsfraskrivelser.

–  Dette viser igjen at prosjektet må stoppes av Stortinget inntil vi har fått gjennomført en høring og fått på det rene hvem som har ansvaret.

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap, støtter kravet om høring.
– Det som trengs nå, er en skikkelig prosess som kan gjenskape tillit. Forhåpentligvis vil en skikkelig høringsrunde gi innspill som fører til at omfang, kompleksitet og varighet i prosjektet reduseres - slik at samlet risiko senkes, sa hun denne uken til Dagens Medisin-

SV og helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson støtter Ap og Sp fullt ut denne saken.
– Vi må være sikre på at systemet blir best for pasientene, men vi har ikke fått god informasjon fra regjeringen. Jeg veldig bekymret for gigantprosjektet Akson. Vi trenger en offentlig høring om hele prosjektet, som er regjeringens ansvar, sier Wilkinson.

Powered by Labrador CMS