GODT FORNØYD: Stig Müller, avdelingsleder på urologisk avdeling er godt fornøyd med sitt nye "leketøy". 

Foto: Ahus

Har operert pasient nummer 1000 med robot

– Bare i 2019 opererte vi 443 pasienter med robot. Det var 100 mer enn sykehuset som var på andre plass i Norden, sier Stig Müller, avdelingsleder for urologisk avdeling på Ahus

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I 2018 fikk Stig Müller, avdelingsleder for urologisk avdeling på Akershus universitetssykehus (Ahus), oppfylt sitt ønske om en operasjonsrobot.

Operasjonsroboten DaVinci Xi Foto: Ahus

Onsdag denne uken ble pasient nummer 1000 på urologisk avdeling operert ved hjelp av roboten DaVinci Xi.

– Pasient nummer 1000 er en milepæl for vår avdeling og viser at vi har vært raske med implementering av robotkirurgi. Det har gitt vår avdeling et faglig løft samtidig som vi ser at vi har svært gode resultater innen behandling av prostatakreft og nyrekreft, sier Müller, ifølge en nyhetssak på Ahus’ egne nettsider.

Fremover planlegger urologisk avdeling å videreutvikle bruken av robotkirurgi til andre pasientgrupper som for eksempel avansert blærekreft.

Flere fordeler

Ved robotkirurgi fjernstyres instrumentene i kroppen til pasienten av kirurgen. 

– Robotkirurgi i seg selv er ikke noe nytt. Grunnen til denne markeringer er at det var operasjon nummer 1000 ved vår avdeling, utdyper Müller overfor Dagens Medisin.

Fordelene med robotkirurgi sammenlignet med vanlig laparoskopi, er en forbedret ergonomi for kirurgene.

Bare i 2019 opererte vi 443 pasienter med robot Stig Müller

– Fordi man sitter avslappet, blir det mindre slitsomt og man holder ut lengre. I tillegg ser man mye bedre med et 3D-kamera enn 2D-kameraet som brukes til laparoskopi.

– Operasjonstidene er omtrent de samme. Man kan si at det går bedre, men ikke raskere.

For pasientene er imidlertid fordelene store:

– Særlig gjelder dette thorax-kirurgi, der man ved robotkirurgi har muligheten til å operere uten å måtte åpne pasientene - ut over et lite snitt. Det er nok for denne pasientgruppen robotkirurgi gjør den største fordelen. Dette gjør også liggetiden mye kortere og de kommer seg hjem igjen uten å trenge bistand fra det offentlige.

Sent, men godt

Ahus var, ifølge Müller, sent ute med å kjøpe inn operasjonsroboter i forhold til andre sykehus.

– Det første til at vi «mistet» pasienter til andre sykehus som tilbød denne mindre invasive operasjonsmetoden. Dette var også en av hovedmotivasjonene for å anskaffe den første roboten. Nå har vi hentet disse pasientene hjem igjen. Bare det første året roboten var i drift, opererte vi 200 pasienter.

Da operasjonsroboten på Ahus var klar til drift i 2019 tok flere avdelinger i bruk den nye metoden, og totalantallet for robotinngrep på sykehuset nærmer seg 1800. Ahus har nå to slike roboter, men lukter allerede på kapasitetsgrensen.

– Særlig innen gastrokirurgi, sier Müller.

Best i Norden

Det som er spesielt ved Ahus, er at innfasing av teknologien har gått svært fort.

– Bare i 2019 opererte vi 443 pasienter med robot. Det var 100 mer enn sykehuset som var på andre plass i Norden. Jeg tror det handler om at vi har vært flinke til å organisere oss og med det sikret oss maksimal utnyttelse fra dag én, oppsummerer han.

På Ahus brukes robotkirurgi i dag av urologisk avdeling (prostata- og nyrekreft), thoraxkirurgi (lungekreft). gynekologi (fjerning av livmoren og andre gynekologiske operasjoner) og gastrokirurgisk avdeling (tykktarmskreft).

Powered by Labrador CMS