ENERGIFORSYNING: Evandro Fei Fangs forskningsgruppe er blant de første som sannsynliggjør at en opphopning av og manglende fornyelse av mitokondrier, «cellenes energiverk», er en viktig pådriver for utviklingen av Alzheimers sykdom. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Amerikansk stiftelse støtter norsk Alzheimers-forskning med millioner

– Det betyr mye for meg og mine kolleger å få denne anerkjennelsen fra Cure Alzheimer’s Fund, sier Evandro Fei Fang.

Publisert

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo (UiO) og forsker ved Akershus universitetssykehus (Ahus) Evandro Fei Fang tildeles 400.000 amerikanske dollar, som tilsvarer nesten 4 millioner kroner, fra Cure Alzheimer’s Fund.

Tildelingen på 200.000 dollar per år i to år, skal gå til en studie som undersøker molekylære mekanismer som fører til Alzheimers. Målet er å legge grunnlaget for å kunne utvikle en kur.

– Det betyr mye for meg og mine kolleger å få denne anerkjennelsen fra Cure Alzheimer’s Fund. Midlene gjør det mulig å fortsette arbeidet med å finne en kur, sier Evandro Fei Fang i en nyhetsmelding fra Ahus.

– Spennende arbeid

AMERIKANSK STØTTE: Tildelingen på 200.000 amerikanske dollar, per år i to år gis fra den amerikanske stiftelsen Cure Alzheimer’s Fund. Foto: Ahus

Det er første gang den amerikanske stiftelsen deler ut midler til forskning i Norge.

Stiftelsens konserndirektør Meg Smith forteller at Cure Alzheimer’s Fund søker å finansiere den mest lovende og spennende forskningen for å framskynde hjelp til nåværende og fremtidige Alzheimer-pasienter.

– Vi er svært glade for å støt​te det spennende arbeidet som Evandro Fei Fang-laboratoriet står i spissen for, og for at vi nå for første gang samarbeider med en norsk institusjon, sier hun i meldingen.

Cellenes energiforsnyning

Fang har konsentrert mye av forskningen sin rundt mitokondrier, som står for cellenes energiforsyning.

I en normal kropp erstattes skadde mitokondrier gjennom en prosess som kalles mitofagi. Men hos eldre personer, og særlig ved Alzheimers sykdom, ser man at skadde mitokondrier hoper seg opp.

Fang og forskergruppen hans er blant de første som sannsynliggjør at slik opphopning og manglende fornyelse av mitokondrier er en viktig pådriver for utviklingen av Alzheimers.

Det å studere denne prosessen videre, håper forskerne kan være et spor å følge med tanke på å finne en kur mot sykdommen.

Som Dagens Medisin har skrevet tidligere, leder Fang også UiOs bidrag i et omfattende europeisk Alzheimers-forskningsprosjekt. 

Les saken Håper å utvikle Alzheimers-medisin ved hjelp av kunstig intelligens

Powered by Labrador CMS