SVAR: Ingvild Kjerkol får sannsynligvis ikke svar på klagenemndas master-avgjørelse før torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kjerkol får sannsynligvis ikke master-svar før tidligst torsdag

Sjelden har et nemndmøte fått så mye oppmerksomhet som når nemnda for studentsaker ved Nord universitet skal ta opp saken om masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent.

Publisert Sist oppdatert

Før onsdagens møte i klagenemnda var det knyttet spenning til når svaret på behandlingen ville komme.

Helse- og omsorgsminister Kjerkol har sagt hun vil offentliggjøre resultatet når hun får det, men det blir mest sannsynlig ikke onsdag.

– Det er svært sjeldent studenten får beskjed samme dag, det kommer som regel dagen etter, sier nemndleder Eilif Nordahl.

For at Kjerkol skal få svar i morgen er man prisgitt at nemnda kommer til enighet under dagens møte, noe som slettes ikke er gitt.

Sakens natur gjorde at nemndlederen valgte å arrangere en pressebrifing før møtet startet.

Sannsynligheten for at Kjerkol blir felt i nemnda er stor, ifølge Khrono. Avisen skriver at av 19 behandlede saker i fjor ble kun én frikjent.

Kjente forutsetninger

Forutsetningene er velkjent: Kjerkol og medstudenten leverte i 2021 en masteroppgave i kunnskapsledelse ved Nord universitet. Tittelen på oppgaven var «Ledelse i en digitalisert hjemmetjeneste», og den ble levert inn midt i valgkampen i 2021.

I januar 2024 ble det kjent at daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) hadde brukt store mengder tekst fra andre i sin masteroppgave i rettsvitenskap uten å oppgi kilden. Borch trakk seg på dagen, og oppgaven ble for øvrig annullert i mars. Etter Borch-avsløringen ble det økt oppmerksomhet rundt andre statsråders akademiske verk.

Undersøkelsene i mediene samlet seg raskt rundt Kjerkols masteroppgave. Mediene avdekket store mengder såkalte tekstlikheter, og nylig avdekket TV 2 at det var om lag 19 prosent tekstlikhet i den opprinnelige plagiatkontrollen.

Kan måtte vente

Ledelsen i Nord universitet valgte i januar å samles for å diskutere saken. Deretter gikk saken videre til Nemnda for studentsaker – som altså skal behandle den på sitt møte onsdag.

Men medlemmene i nemnda signerer kun protokollen dersom de har landet på en beslutning. Det kan også hende at de kommer fram til at de trenger flere opplysninger og må undersøke saken nærmere. Da må helseministeren – og alle oss andre – leve i uvisshet inntil disse undersøkelsene er ferdige.

Uansett utfall er det svært uklart om det blir politiske konsekvenser for Kjerkol. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere uttalt at han fortsatt har tillit til sin helseminister. Hun ble også gjenvalgt som fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti, og tirsdag skrev NRK at flere kilder i Ap mener hun bør fortsette også i statsrådsposten.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS