GÅR AV: Da Ingvild Kjerkol takket alle hun har møtt i helsetjenesten i tiden som helseminister, kom tårene.

Kjerkol går av som statsråd etter vedtak om masteroppgaven 

– Det er svært vanskelig å få utført den løpende og krevende jobben som helseminister. Jeg har derfor kommet til at hun bør fratre som statsråd, sier Støre på pressekonferansen.

Publisert Sist oppdatert

Det ble fredag morgen hasteinnkalt til pressekonferansen på Statsministerens kontor i Oslo,  etter at flere medier torsdag meldte at Kjerkols masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet ble underkjent, som følge av juks. Ingen i regjeringen hadde kommentert lekkasjene fra klagenemnda før pressekonferansen. 

I forkant av pressekonferansen hevdet TV 2 å ha sett nemndas rapport, hvor det står at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fusket forsettlig i sin masteroppgave.

Denne konklusjonen bekreftet både Støre og Kjerkol under pressekonferansen. Støre fortalte at konklusjonen først kom muntlig onsdag, og at han så fikk se den skriftlig torsdag ettermiddag. 

– Konsekvensen av vedtaket nemda har fattet gjør at det er svært vanskelig å få utført den løpende og krevende jobben som helseminister. Jeg har derfor kommet til at hun bør fratre som statsråd, sa Støre på pressekonferansen. 

Han omtalte Kjerkol som en svært dyktig og hardtarbeidende politiker, og en av de mest produktive og modige helseministrene Norge har hatt.

– Hun er en sterk politiker og det vil hun fortsette å være. Jeg vil savne Ingvild, men takker henne i dag for innsatsen i regjeringen.

– Jeg må ha tillit for å gjøre jobben

– Jeg fratrer denne fantastiske jobben og skal gjøre alt jeg kan for at Aps neste helseminister skal lykkes og komme raskt opp i marsjfart, for det trenger vi, sa Kjerkol. 

Da hun takket alle hun har møtt i helsetjenesten i tiden som helseminister, kom tårene. 

– Jeg tåler mye og klarer å leve med mine feil og mangler, men jeg er avhengig av å ha tillit for å gjøre denne jobben, sa Kjerkol. 

Kjerkol holdt fast på at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

– Jeg har ikke prøvd å lure noen, sa hun og viste til at også sensuren i 2021 påpekte tekstlikheter, men at de fikk en god karakter.

– Tøffe debatter

– Det å være helseminister, er for meg den absolutt mest meningsfulle jobben som finnes. Du trenger stor kraft, det vet Jonas at jeg har. Det er ikke sikkert han har satt like stor pris på det bestandig, fordi forventningene til helsetjenesten er at alt er på stell, sa Kjerkol, som understreket at det er sånn det skal være i Norge.

Kjerkol sa også at selv om oppgaven er underkjent, har hun lært mye av å være ute i felt og snakke med de som berøres av den digitaliseringen som pågår. Hun sa også at som følge av det har regjeringen lagt om hele digitaliseringspolitikken i helsetjenesten. 

Hun medga at helsedebattene har vært tøffe.

– Jeg har blitt skjelt ut, men jeg tåler det.

Hun trakk også frem at fastlegekrisen er snudd til en mer positiv utvikling, at det bygges ut lavterskeltilbud for psykisk helsetilbud for barn og at hun har satt i gang arbeidet med en modernisering av abortloven.

– Jeg har krefter til å tåle spott og spe. Jeg kan leve med mine feil og mangler og fortsatt fokusere på det viktigste i politikken, og det er en sterk offentlig helsetjeneste.

NSF: – Forstår statsministerens konklusjon

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen har forståelse for at Kjerkol må gå av.

– Vi forstår statsministerens konklusjon. Vi vil benytte anledningen til å takke Kjerkol for samarbeid. Helse- og omsorgsdepartementet er en av de aller viktigste ministerpostene i regjeringen, av betydning for langt mer enn helse. Vi ser fram til samarbeid med kommende helseminister, sier Lill Sverresdatter Larsen i en epost til Dagens Medisin. 

Legepresident Anne-Karin Rime tar beslutningen til etterretning: 

– Vi tar til etterretning at Ingvild Kjerkol må fratre som helse- og omsorgsminister. Legeforeningen er opptatt av å samarbeide godt med den til enhver tid sittende statsråd, og vi vil takke kjerkol for samarbeidet, sier Rime. 

– Det er store utfordringer i helsetjenesten, og nå er det viktig at vi alle har fokus på det, legger hun til. 

Forsettlig fusk

– Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett, skriver nemnda for studentsaker ved Nord universitet, ifølge TV 2.

Dommen fra klagenemnda viser at det ikke var mulig at Kjerkol jukset ved en feil. 

– Selv om nemnda kan være enige i at det i enkelte tilfeller kan være mulig å miste oversikt over kildene, kan ikke dette gjøres gjeldende over såpass mange treff som nemnda har vist til. Nemnda for studentsaker har dermed kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig, skriver nemnda.

Ingvild Kjerkol

* Helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering siden oktober 2021. Leder av Trøndelag Ap.

* Født 18. mai 1975 i Stjørdal.

* Skrev masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet (2021). Utdannet i psykologi og informatikk ved NTNU (1995–1998) og høyskolekandidat i drift og vedlikehold av IT-systemer ved HIST (1999-2001). Har arbeidet som næringspolitisk rådgiver parallelt med sin politiske karriere.

* Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013. Medlem av helse- og omsorgskomiteen 2015–2021.

* Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 2009 og leder av Stjørdal Arbeiderlag i 2010–2012. Medlem av Stjørdal kommunestyre i 1995–2011 og av Nord-Trøndelag fylkesting i 2003–2015; fylkesordfører i Nord-Trøndelag i 2011–2013.

* Lå på 6. plass på Kapitals oversikt over Norges ti mektigste kvinner i 2023.

(Kilder: Stortinget, SNL)

Powered by Labrador CMS