Eivind Valestrands blogg

Behovet for LIS1-stillinger blir stadig større

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eivind Valestrand

Eivind Valestrand er leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf) i 2017. Til vanlig studerer han medisin og forskerlinje i Bergen. Tidligere har han hatt flere sentrale tillitsverv for medisinstudenter både lokalt og nasjonalt.

Norge trenger over 1100 leger årlig, noe som er langt flere enn de 950 LIS1-stillingene vi har i dag. Skal Norge utdanne det nødvendige antall legespesialister vi trenger, sier det seg selv at vi må ha nok stillinger.

Vi har lenge argumentert for et behov på 150 flere LIS1 stillinger. Det har falt for døve ører i regjeringen. Mens de har tvinnet tomler har behovet økt fra 150 til 200. Det er fordi etterspørselen etter leger øker, og det er flere leger som pensjonerer seg. I forrige uke skrev Lars Vorland at helsesektoren kommer til å være vår raskest voksende sektor fremover. Da trengs det folk til å gjøre jobben. Jo lengre vi venter med å gjøre noe, jo større blir behovet.

For tiden er det politisk oppmerksomhet på fastlegeordningen, der det rapporteres om store rekrutteringsutfordringer. LIS1, som har overtatt for turnus, er en viktig arena for rekruttering av leger til distriktene i Norge. Det å jobbe et halvt år i distrikt har for mange vært starten på et langt forhold de ikke hadde trodd de skulle gå inn i. 

Helseministeren har uttalt at det nytter ikke med flere fastlegehjemler når utfordringen ligger i rekrutteringen. Han har derimot lansert få løsninger for å få gjort noe med rekrutteringen, men forsøker å kjøpe seg tid til stormen blåser over. Flere LIS1-stillinger vil få flere nyutdannede leger ut i distriktene. Møter disse legene en spennende arbeidsplass med gode arbeidsrammer, vil det bidra til bedre rekruttering. 

Stortingspolitikerne sitter med løsningen, bare de er villige til å gjøre de nødvendige tiltakene. Stortinget må samle seg om en tverrpolitisk satsning på flere LIS1-stillinger. Det må skje før behovet vokser seg så stort at situasjonen er ute av kontroll. Vi har ingen tid å miste.

Powered by Labrador CMS