VARSLER STORSTREIK: Camilla Rathcke, leder for Yngre læger i Danmark. Foto: Yngre Læger

1850 danske leger kan bli tatt ut i streik

Dersom forhandlingene ikke fører frem, vil 1850 danske leger gå ut i streik neste måned. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Akademikerne i Danmark har sendt ut konfliktvarsel for 2500 kommunal ansatte og 3000 regionalt ansatte. Blant dem er 1850 leger som kan bli tatt ut i streik dersom forhandlingene med staten ikke fører frem innen 4. april. Det melder danske Dagens Medicin.

1100 av legene i streikevarselet er spesialister innenfor radiologi og anestesi, mens resten er yngre leger. Uttaket er gjort for å ramme bredt, ifølge Camilla Rathcke, som er leder for Yngre leger i Danmark.

– Vi har tatt ut leger innenfor to spesialiteter som går på tvers, og dermed også vil påvirke planlagte operasjoner og delvis polikliniske besøk, sier hun.

Kjemper for høyere lønn
Hun varsler at ytterligere flere kan bli tatt ut i streiken, og sier de er forberedt på å streike lenge.

– Vi har en stor «konfliktrikdom» som er bygget opp gjennom mange år, og går langt tilbake i tid, sier hun.

Lars Qvistgaard, som er leder for Akademikerne i Danmark, sier de kjemper for å sikre medlemmene sine en reallønnsutvikling.

– De kommunalt ansatte har vist et stort samfunnsansvar og vært tilbakeholdne ved overenskomstene i 2011, 2013 og 2015. Men nå er det fremgang i Danmark og kan ikke akseptere enda et kriseforlik, uttaler han til Akademikernes nettsider.

Norsk streik
Høsten 2016 gikk norske sykehusleger ut i tidenes lengste sykehusstreik, som førte med seg en rekke utsatte operasjoner, konsultasjoner og fristbrudd. Saken måtte innom både Rikslønnsnemnda og Arbeidsretten før partene til slutt ble enige i januar 2018. Konflikten handlet ikke om lønn, men om legenes arbeidstid. Legene vant til slutt frem med kravet om kollektivt, rullerende arbeidsplaner.  

Powered by Labrador CMS