Kutter ventelister etter streiken

Sykehusene avvikler etterslepet etter streiken raskere enn først antatt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det opplyser statssekretær Anne Grethe Erlandsen når Dagens Medisin ber om en statusoppdatering. Tidenes lengste sykehusstreik førte med seg 10.241 utsatte polikliniske konsultasjoner, 1463 utsatte operasjoner og 496 fristbrudd ved norske sykehus, ifølge Statens helsetilsyn.

I oktober i fjor rapporterte sykehusene at det kunne ta et halvt år å komme ajour etter den nær fem uker lange streiken. Nå ser det ut til at sykehusene kommer i mål innen utgangen av februar, ifølge Erlandsen.

Etterslepet etter streiken har vært tema i de månedlige oppfølgingsmøter som departementet har med de regionale helseforetakene.

Les også: Fare for uforsvarlig tilbud i land tid

– God kontroll
– Siden forrige rapportering har flere helseforetak avviklet etterslepet. Enkelte helseforetak har rapportert at de vil ha avviklet etterslepet ved årsskiftet 2016-2017, og andre regner med å ha gitt tilbud til alle pasienter som fikk utsatt time i løpet av et par måneder inn i 2017. Helseforetakene samarbeider godt for å finne løsninger, og har god kontroll på situasjonen ved at de vet hvilke pasienter det dreier seg om. Sykehusene prioriterer de mest alvorlige syke først, sier Erlandsen til Dagens Medisin.

– Hvordan arbeider sykehusene for å kutte etterslepet?

– Noen har bedt om hjelp fra andre sykehus, slik at kapasiteten mellom sykehusene utnyttes. Andre har brukt informasjonstjenesten fritt behandlingsvalg eller Raskere tilbake-ordningen. Noen sykehus har hatt lengre åpningstider, mens andre har brukt private leverandører der det har vært mulig, sier Erlandsen.

Får hjelp fra andre sykehus
Som et eksempel nevner hun at Finnmarkssykehuset ble hardt rammet under streiken ved at den ene øyelegen i Finnmark var en del av streikeuttaket til Legeforeningen.

– De har fått hjelp fra Universitetssykehuset Nord-Norge, som har sendt øyeleger til Hammerfest for å bidra. Også Sykehuset Østfold, som tidlig ble tatt ut i streiken, har fått hjelp fra andre sykehus, sier statssekretæren.

– Er dere fornøyd med arbeidet som gjøres?
– Vi forventer at alle kommer i mål innen fristen. Selv om noen ble rammet under streiken, er det samtidig viktig å si at den samlede kapasiteten ved norske sykehus er stor. Men vi følger fortsatt med for å sikre oss at planene blir gjennomført. Det er viktig for oss at vi er trygge på at de som har vært mest alvorlige syke har prioritet foran de som kan vente.

Les også: Vurdert som inhabile i sykehuskonflikten

Powered by Labrador CMS