Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Sykehusinnleggelse i helgen ga lavere overlevelse

Færre sykehuspasienter overlever de første 30 dagene når de blir innlagt i helgen sammenlignet med hverdager.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Ingen sikker årsak
Seksjonssjef i Folkehelseinstituttet, og medforfatter av rapporten, Jon Helgeland, sier til Dagens Medisin at det kan være flere årsaker til dette fenomenet:

- Vi har justert for om innleggelsene er akutte eller planlagte. Brudd og hodeskader vil for eksempel dukke opp som egne diagnosegrupper. Men vi har ingen data for om noe er en alvorlig ulykke eller stort traume.

- Når det kommer til hovedårsaken til at det er dårligere overlevelse blant dem som legges inn i helgene, så er det slik at de lærde strides, sier han.
- Fenomenet har fått en del oppmerksomhet i utlandet. I starten så mente de fleste som skrev om dette at det skyldes ressursproblemer ved sykehusene, som lav bemanning. Men etter hvert som man gravde litt mer i dataene, undersøkte man hvorvidt  pasientene som blir innlagt i helgene er sykere. Og det er de. Derfor konkluderer noen med at dette skjer fordi pasientene som innlegges i helgen er sykere, sier Helgeland til Dagens Medisin.

Også færre akuttinnleggelser
Svært få pasienter legges inn planlagt i helgene. For tilstander som inkluderes i totaloverlevelse, er det ikke bare færre planlagte innleggelser i helgene, men også færre akutte innleggelser. Antall akutte innleggelser avtar fra mandag gjennom uken, til et betydelig lavere nivå lørdag og søndag, viser rapporten.
Den lavere sannsynligheten for overlevelse i helgene tilsvarer i løpet av en femårsperiode drøyt 700 flere pasienter som dør etter en akuttinnleggelse på en lørdag og 750 på en søndag, enn etter en akuttinnleggelse på en ukedag.

Les mer:  Kvalitetsindikatoren 30 dagers overlevelse etter sykehusinnleggelse. Resultater for 2016.

Powered by Labrador CMS